Imenovana nova vlada Poljske

Predsednik Poljske Leh Kačinjski imenovao je vladu na čelu sa svojim bratom blizancem Jaroslavom Kačinjskim.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

16:41

Default images

Jedina izmena u odnosu na prethodnu vladu Kažimježa Marćinkjeviča je na mestu ministra finansija, koje je umesto Pavela Vojćehovskog pripalo njegovom dosadašnjem zameniku Stanjislavu Kluzi.

Novi ministar finansija, mladi ekonomista sa velikim ugledom među privrednicima i ekonomistima, treba da umiri berze i strane investitore. Oni strahuju da će vlada podleći populističkim obećanjima i produbiti budžetski deficit, odustajući od reforme javnih finansija i uvođenja evra.

Poljski privrednici upozoravaju da u ekonomiji ne prijaju česte smene u ministarstvu finansija na čije čelo za svega osam meseci dolazi već četvrti ministar.

Po anketi dnevnika "Gazeta Viborča", čak 87 odsto privrednika smatra da vlada ne radi u korist privrede, a čak 90 odsto optužuje vladu konzervativaca, populista i ultrakatoličkih nacionalista da nedovoljno pomaže poljski izvoz.

Kačinjski je rekao da očekuje da će vlada na čelu sa njegovim bratom početi da gradi poštenu, nekorumpiranu državu, predusretljivu prema građanima. "Kačinjski je samo prešao u prvi plan iz pozadine, odakle je i onako vukao sve konce", ocenio je lider Saveza demokratske levice Vojćeh Olejnjičak.

Na spoljnopolitičkom planu Jaroslav Kačinjski je ranije najavio da želi da, kao i njegov 45 minuta mlađi brat, šef države, vodi oštriju nacionalnu politiku u Evropskoj uniji. Takav kurs braća su nagovestila prošle nedelje tražeći da se nemačke vlasti distanciraju od uvredljive humoreske na njihov račun u berlinskom listu "Tagescajtung".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: