Dozvoljen marš neonacista

Ustavni sud Nemačke presudio da ekstremno desničarska partija ipak može da održi neonacistički marš u Gelzenkirhenu.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

19:46

Default images

Ustavni sud Nemačke presudio je danas da ekstremno desničarska partija ipak može da održi marš u jednom od gradova koji su domaćini Svetskog prvenstva u fudbalu, i tako ukinuo prethodnu zabranu. Sud je doneo hitnu odluku i tako dozvolio Nacionalno-demokratskoj partiji (NPD) da sutra održi marš kroz Gelzenkirhen. U tom gradu danas će Poljska i Ekvador otvoriti novi gradski stadion.

Upravni sud pokrajine Severna Rajna-Vestfalija zabranio je u četvrtak događaj obrazloživši da marš predstavlja "neposrednu opasnost javnoj bezbednosti".

Nemačka vlada pokušala je pre pet godina da zabrani NPD, ali nije uspela u tome. Policija je optužila partiju da pokušava da ocrni tamnopute navijače u opštoj kampanji širom zemlje za vreme Svetskog prvenstva.

NPD planira da održi marševe i u drugim gradovima domaćinima Frankfurtu i Minhenu za vreme Svetskog prvenstva, koje je počelo danas i traje do 9. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: