Umesto benzina jestivo ulje

Nafta je skupa, jeftino je jestivo ulje, tvrde Poljaci i masovno rezervoare automobila počinju da pune zejtinom od uljane repice.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

11:56

Default images

Za litar nafte poljski vozači posle poslednjih poskupljenja plaćaju 1 evro, dok ih litar običnog ulja za prženje košta za trećinu manje. "U selima se već vozi na jestivo ulje masovno. Sada to počinju da rade i vozači kamiona", rekao je poljskim medijima Mihal Stružik stručnjak internet portala biopaliwa.pl.

Ideja nije originalna poljska, rodila se u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, a preko granice su je uvezli poljski taksisti. "Čak i da se ne napuni rezervoar samo uljem, već pomeša pola pola sa naftom, može pristojno da se uštedi", rekao je poljskom dnevniku "Metropol" jedan taksista, anonimno, jer je vožnja na jestivo ulje nelegalna.

Stručnjaci takođe upozoravaju da je ušteda kratkog daha jer 100.000 kilometara vožnje na jestivo ulje tako uništi motor da ne preostaje ništa drugo do skupi generalni servis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: