U Srbiji nema vakcina protiv gripa

Za samo 20 dana u Srbiji je potrošeno svih 300.000 vakcina, koliko je bilo predviđeno za ovu godinu.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2005.

17:27

Default images

U Srbiji je trenutno nemoguće kupiti vakcinu protiv gripa, i ne zna se da li će ih i kada biti. Građani koji dođu u domove zdravlja da bi se vakcinisali mogu samo da dobiju savet kako da se sami bore protiv gripa.

Svake godine baci se  između 30.000 i 50.000 vakcina, a pre dve zime neiskorišćeno je više od 100.000 vakcina. Na osnovu tih podataka, Institut za zaštitu zdravlja Batut je preporučio da će 300.000 vakcina pokriti potrebe građana.

Međutim, vesti o mogućoj pandemiji ptičijeg gripa drastično su povećali potražnju za vakcinama protiv običnog gripa, kaže načelnica u domu zdravlja Novi Beograd Doktorka Sanja Tasić: "Vakcina više nema. Za dva dana potrošene su sve količine koje smo dobili znači 3950 vakcina. Vlada ogromno interesovanje među građanima, nema vakcina ni u državnim ni u privatnim apotekama. Čuli smo da ćemo dobiti još malo vakcina, bićemo obavešteni kao i sve druge ustanove primarne zdravstvene zaštite."

Niko iz Ministarstva zdravlja, ni iz Instututa za zaštitu zdravlja nije želeo da govori o nestašici vakcina. U pismenom materijalu koji smo dobili iz Instituta Batut stoji da su procenu o količini vakcina doneli na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije i potrošnje u prethodnoj godini. Ko je trebalo da kontroliše potrošnju vakcina u Srbiji i zašto nije proizvedeno još vakcina pitanja su na koja će, kako su nam obećali, sutra dati odgovor u Ministarstvu zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: