Utorak, 26.07.2005.

14:21

Ostati čovek među neljudima

U manastiru Sveti arhangeli kod Prizrena obeleženo je 650 godina od smrti cara Stefana Dušana, ktitora manastira.

Izvor: B92

Default images

Konaci manastira stradali su u martovskom nasilju prošle godine, ali su se monasi na zgarište vratili mesec dana nakon nasilja i pokrenuli obnovu konaka. Liturgiju, kojoj je prisustvovalo oko 500 vernika, služio je srpski patrijarh Pavle.

Nakon liturgije, prisutnim vernicima obratio se patrijarh Pavle, rečima da su na ovom mestu naši sveti preci se molili Bogu i u doba ropstva i u doba slobode, naglašavajući da su mir, sloboda i pravda svima potrebni: "Onaj ko se potrudi uz Božju pomoć i pomoć naših predaka, da bude i ostane čovek i među neljudima, taj će ostati živ va vek veka".

Novinarima se obratio i predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović, koji je kazao da je pred ovim prostorom dug put dostizanja standarda i to standarda vezanih za normalan život. Na novinarsku opasku da ga nema dovoljno na Kosovu i Metohiji, Čović je rekao da se zato moraju pitati oni koji su blokirali rad koordinacionog centra i da oni spadaju u grupu koji se zove Srbi i da su pomalo neobavešteni".

Tokom liturgije manastir su obezbedjivali pripadnici nemačkog KFOR i to uz pomoć helikoptera, ali i preko snajperskog nadgledanja. Treba reći i da su zbog izostanka pratnje KFOR mnoga vozila u Kosovskoj Mitrovici, odnosno na administrativnim prelazima, morala da odustanu od dolaska u manastir

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: