Ubrzo regulisanje prava četnika

Uskoro se očekuje uredba Vlade o regulisanju ostvarivanja prava pripadnika Ravnogorskog pokreta.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2005.

14:45

Default images

Kako je izjavio ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Slobodan Lalović, uredbom, koja će biti doneta ovog ili narednog četvrtka, pripadnici tog pokreta moći će da ostvare neka prava koja predviđa republički zakon, ali "praktično nijedno od prava koje predviđa savezni zakon".

On je kazao da je na to Ministarstvo rada upozoravalo predlagača, Srpski pokret obnove, odnosno, da "zakon ne valja u smislu postizanja cilja koji su želeli". Predviđeno je da pripadnik Ravnogorskog pokreta može da ostvari status borca i svoja prava uz pomoć svedoka, kazao je Lalović, dodavši kako je Uredbom predviđeno da svedoci moraju da budu kvalifikovani, ali nije precizirao šta se pod time podrazumeva.

"Srbija u borbi protiv fašizma"

U Arhivu Srbije otvorena je izložba sa dokumentima partizanskog i ravnogorskog pokreta.

Izloženo je oko 300 eksponata, autentična arhivska građa, od kojih su neki prvi put prikazani široj javnosti. Dokumenti, plakati i fotografije hronološki prate razvoj borbe protiv fašizma, od 1941. do 1945. godine. Među njima se nalaze i zastave Ravnogorskog pokreta i Druge proleterske brigade, a na zidu iznad njih i uramljene poternice nemačkih vlasti za vođama oba pokreta, Draže Mihajlovića i Josipa Broza Tita.

Otvarajući izložbu "Srbija u borbi protiv fašizma", predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković rekao je da su godine antifašističke borbe odnele veliki broj žrtava među dva organizovana pokreta, ali i civilnih žrtava u okviru civilnog otpora.
Vojislav Mihajlović, unuk vođe Ravnogorskog pokreta Draže Mihajlovića, rekao je agenciji Beta da je izložba u Arhivu Srbije potvrda novog raspoloženja da se istina iz Drugog svetskog rata napokon pojavi i to u zvaničnim institucijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: