"Prijavi gazdu"

Posle akcije "prijavi trgovca", počela je akcija "prijavi gazdu".

Izvor: B92

Subota, 12.03.2005.

15:12

Default images

Radnici kojima ne uplaćaju staž i socijalno mogu da prijave svoje poslodavce inspektorima rada. Ministarstvo rada uvelo je dežurni telefon za te prijave i do sada je zabeležno više od 20 poziva dnevno. Za tu prijavu, doduše, nema novčane nagrade.

Među prvima koji su prijavljivali svoje gazde su radnici u ugostiteljstvu, trgovini i raznim agencijama. Za prva četiri dana prijavljeno je 90 slučajeva, obavljeno 20 inspekcija, posle čega je 18 radnika prijavljeno, kaže pomoćnik ministra rada Živka Đurić. Ona dodaje da je uvođenje telefona samo pomoćna mera u borbi protiv rada na "crno".

"Ako se javite, naš službenik vas neće pitati kako se zovete. Ne treba da se jave samo oni koji nisu prijavljeni, već i oni koji znaju da postoji, u nekoj firmi, nezakonit rad", kaže ona.

Nemoć, cinkarenje ili marketing

Dragutin Zagorac, predsednik Unije poslodavca, kže da je ta mera neprimeren način cinkarenja, ali i znak nemoći Vlade da sama obezbedi privredne uslove za zaposlenje što većeg broja ljudi. Ipak, činjenica je da se mnogi radnici ne bune što ih gazde ne prijavljuju jer se plaše da ne ostanu bez posla.

Zagorac, međutim, kaže da su u pravu svi koji kažu da poslodavci ne prijavljuju radnike u onoj meri u kojoj bi trebalo. "Ali, da budemo jasni, u ovakvim uslovima privrede, u nedostatku poslovnog ambijenta, u velikom zahvatanju poreza, nemojte očekivati nešto više, borba je za opstanak", kaže on.

Iako tu akciju mnogi odmah povezuju sa akcijom takozvanog cinkarenja trgovaca koji ne izdaju račun, a gde je nagrada 500 dinara, Živka Đurić kaže da za to nema osnova. "Tu se ne radi ni o kakvom cinkarenju, tu nema nagrada, tu je nagrada da čovek bude zaposlen, zašto bismo tolerisali nezakonitost", kaže ona.

Stručnjak za marketing i kolumnista nedeljnika "Vreme" Nadežda Milenković, međutim, kaže da su te dve akcije osmišljenje kako bi mogle biti povezane. "Ti ljudi koji su ostali bez posla mogu da cinkare trgovce i da sakupljaju po 500 dinara i tako dobiju honorar koji su imali radeći na 'crno'", kaže ona.

Ministar finansija Mlađan Dinkić smatra da nije reč o cinkarenju, već samo o načinima za uvođenje reda. "Da li je budala onaj ko plaća doprinose i poreze jednom radniku, a pametan onaj ko ne plaća? Normalno je da treba da uvedemo red. Druga je stvar zašto to građani da prijave. Pa, ako bi bilo toliko inspekcija da mogu da kontrolišu sve ljude, u ovoj zemlji ima osam miliona ljudi, nećete valjda da pravite policijsku državu sa osam miliona inspektora", kaže on.

Nadežda Milenković smatra drugačije. "Loše je što građene navode da rade posao države jer svi mi plaćajući porez  finasiramo sve te inspektore koji bi to trebalo da rade i zato primaju platu, a ne da mi budemo podstaknuti da cinkarimo", kaže ona.

Procenjuje se da u Srbiji ima najmanje 350.000 radnika koji nemaju ni dana radnog staža, kao ni penzino i invalidsko osiguranje. Po novom zakonu, kazne za neprijavljivanje radnika kreću se od 800.000 do milion dinara za pravna lica, a pola od toga za preduzetnike s manjim brojem zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: