Format disk

Meni je to promaklo, ali Bošku Jakšiću nije. Pročitah jutros u Boškovoj kolumni da je odlazeća garnitura iz Glavnog čardaka na Andrićevom vencu formatizovala sve tamošnje kompjutere. Ček more!

Info

Izvor: Svetislav Basara, Danas

Nedelja, 10.06.2012.

22:21

Default images

Ako su Borisovi dilberi tamo držali svoje privatne kompjutere, njihovo je neprikosnovenog pravo da diskove brišu i reinstaliraju tri put dnevno, ama ako se tu radi o državnim računarima, onda mi to zvuči pomalo krivično.

Pa, ljudi moji, nije li ispod mejlova devedesetdvojke pisalo „ovaj mail je vlasništvo B92“ i nisam li ja sa ove stranice otpisao Veranu da mi ih otuda više ne šalju. Kompanijsko vlasništvo, nije to malo stvar. Zabrljam nešto, promenim red reči i eto tužbe. Bolje je ne dolaziti u iskušenje.

A eto, prezidencijalni dilberi nisu odoleli iskušenju. Što mnogo više govori o prirodi ove države nego o naravima državnih čardaklija. Čovek kao takav, ma kako on inače gordo zvučao, sklon je da zameće tragove i da uklanja neprijatne dokaze. Ali upravo zbog toga i postoje države i državne arhive, one papirne, jednako kao i ove elektronske. Dobro, znajući ovdašnje prilike i ljude, skloniji sam da pomislim da je takozvani bivši staf formatizovao kompjutere čisto da napakosti novom Baškanu i baškanovim čardaklijama, a ne da prikrije dokaze da su se na državnim kompjuterima gledali pornići i igrale video-igrice.

Ali sada, ovako bez dokaza, zlim jezicima se ne može stati na put. Šta sad sprečava nekog pisca mistifikatorskih bestselera da napiše roman pod naslovom „Strava u sobi predsednikovih kompjutera“. Mogao bi tu da padne i celovečernji igrani film. Znate ono, neki klinac, haker, brlja po otpadu, nađe predsednikov disk, osveži mu memoriju i posle vidimo čuda i pokore.

S druge strane, sumnjam da se novi baškan preterano uzbudio zbog odsustva prezidencijalne memorije. Kao i svi naši kneževi, kraljevi i predsednici i Tomčilo zasigurno smatra da istorija Srbije počinje sa njim, zašto bi on bio izuzetak, pa će u tom smislu očas posla nabaviti nove kompjutere i ispuniti ih novom, još boljom memorijom.

Pa neka mi se samo posle natovrze neki intelektualac sa pitanjem: zašto Srbi imaju kratko pamćenje. Svaki čas ga brišu, eto zašto. A sada na radne zadatke. Novi protokol je, dakle, uspostavljen. Predsednika ćemo ubuduće oslovljavati sa „baškan“, a bivši Prezidencijalni konak iliti Glavni čardak od sada će se ovde zvati Čiča Tomina koliba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: