Verica je prezirala ulizice, kukavice i slabiće

Novinarka Danici Vučenić dobitnica je ovogodišnje nagrade "Verica Barać" za lični doprinos borbi protiv korupcije. Ovo je njen govor prilikom uručivanja nagrade:

Info

Izvor: Danica Vuèeniæ, novinarka

Utorak, 24.12.2013.

13:05

Default images

Drame i gospodo, vaša ekselencijo, dragi prijatelji,

Verica Barać je mnogo puta, u prethodnoj deceniji, bila gošća moje emisije. Bila je kao sečivo - precizna i britka. Često sam u programu ostajala bez daha slušajući činjenice koje je iznosila. Ne samo zbog činjenica, već zbog hrabrosti koju je imala da ih javno iznese. Bez ostatka. Naša "hrabrost“ se sastojala u tome da je intervjuišemo... Malo je reći da sam bila iznenađena kada mi je profesor Milićević javio kako sam ovogodišnja dobitnica nagrade "Verica Barać“. Imam pomešana osećanja jer sam je lično poznavala. Sa njom sam razgovarala, žalila joj se, analizirala, pila kafu... Nekako nije pravedno da nje više nema, a da ja dobijam nagradu koja se zove po njoj, jer je više nema. Ali u tome se razlikujemo mi, obični smrtnici, od onih koji nisu deo gomile.

Verica je volela novinare, ali nas je i kritikovala. Shvatajući u punoj meri važnost slobode medija, prezirala je ulizice, kukavice i slabiće. Teško mi je da ovo izgovorim ali u mojoj profesiji smo se u velikoj meri pretvorili upravo u to. Kao da smo izgubili motivaciju, energiju i nadu da u pozitivnom smislu možemo uticati na tokove, uprkos činjenicu što se ne suočavamo sa strašnim okolnostima u kojima rade novinari na primer u Siriji, gde je poginuo i 17-godišnji Molhem Barak, fotograf Rojtersa koga je cela planeta upoznala preko njegovih fotografija.

Deo sam hora koji ponavlja kako nam je profesija na "dnu dna“ ali isto tako mislim da smo na tom dnu i sopstvenom krivicom. Ne želim da amnestiram ni jednu vlast. Ali, u prirodi je vlasti da pokuša da kontroliše, ali nije u prirodi novinara da dopuste da budu kontrolisani. Zato je za mene najstrašniji podatak koji proizilazi iz našeg neprirodnog ponašanja kao novinara, da danas govorimo o autocenzuri, i to ne kao o incidentu, već kao o pojavi. Još je strašnije što nismo sami incijatori te teme već je nju otvorio izveštaj o napretku Evropske komisije.

Verica Barać je bila jedna od najhrabrijih osoba u Srbiji. U njenom rečniku nije postojala reč cenzura ili autocenzura. Nalazimo se na pragu Nove godine i volela bih da se mi novinari 2014. godine vratimo sebi. Da budemo hrabri, oštri, solidarni, sumnjičavi ali i profesionalni bar polivinu od onog koliko je sve to bila Verica Barać. Ovu nagradu koja me je istovremeno i obradovala i rastužila, razumem u tom smislu.

Koristim ovu priliku da apelujem na javnost da Verica Barac bude poslednja osoba kojoj ćemo se diviti, poštovati je i pozivati se na nju tek nakon njene smrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: