iOS 5

12.06.2024.

8:15

iOS 18 konačno korisnicima omogućava ovo VIDEO

Naredno ažuriranje iPhone softvera stiže tokom jeseni, sa velikim brojem poboljšanja, novih funkcija i integracijom veštačke inteligencije.

Izvor: B92

iOS 18 konačno korisnicima omogućava ovo VIDEO
Profimedia

Podeli:

Jedna od najvećih izmena, koje stižu na iOS 18 jeste podrška za Rich Communication Service (RCS). Protokol za bezbedniju razmenu poruka nudi brojna poboljšanja u odnosu na SMS, uključujući end-to-end enkripciju, bolje deljenje media fajlova i podršku za prave grupne razgovore.

Apple je ranije istakao da će prihvatiti podršku za RCS tokom 2024. godine kako bi se povinovao pravilima Evropske unije, pa ne čudi što se funkcija pominje u novitetima za iOS 18.

Novitet za Messages će biti i mogućnost za "tapback" odgovora korišćenjem emodžija i stikera, formatiranje teksta i efekata, kao i mogućnost slanja poruka preko satelitske komunikacije.

iPhone korisnici će imati više kontrole nad svojim početnim ekranima u iOS 18 verziji. Korisnici će moći da slobodnije pomeraju ikonice aplikacije, kao i da menjaju boju aplikacija. Kada su u pitanju dizajn i interfejs, ovo će predstavljati jednu od većih promena koje stižu na iPhone početni ekran poslednjih godina i nudi korisnicima slične funkcije koje Android korisnici imaju već godinama.

Control Center će biti ažuriran kako bi koristio više opcija za prilagođavanje i korisnicima će omogućiti da programiraju brze kontrole kako za ugrađene opcije, tako i za eksterne aplikacije.

Photos aplikacija dobija veliki redizajn u iOS-u 18, a naglasak je na inteligentnom organizovanju grupa fotografija. Novi dizajn odbacuje stari prikaz u slojevima i koristiće dizajn sa jednom stranicom, gde je svaku fotografiju moguće pregledati zasebno, ili kao Collections. Korisnici će moći i da filtriraju elemente kao što su skrinšotovi, računi i drugo.

U iOS 18 stiže nekoliko opcija za poboljšanje privatnosti, a ovo se u najvećoj meri odnosi na zaključavanje i skrivanje aplikacija. Korisnici mogu da zaključaju aplikaciju kako bi osetljive informacije ostale iza Face-ID ili Touch-ID zaštite. Ovo će sprečiti da osetljive informacije vide čak i oni kojima pobremeno dajete svoj iPhone. Skrivanje aplikacije, s druge strane, skriva program u posebnom skrivenom folderu koji drugi ne mogu da vide.

Veliki redizajn dobija Calculator aplikacija, sa poboljšanim konvertovanjem novca, poljem sa strane koje prikazuje nedavnu aktivnost i integraciju sa Notes aplikacijom.

Calculator pop prvi put postaje i deo iPadOS 18 ažuriranja. U okviru iPadOS Calculator aplikacije i Math Notes, koji korisnicima omogućava da ispisuju matematičke jednačine pomoću Apple Pencil uređaja, a aplikacija će ih sama rešavati.

iPadOS 18 uma novi Tab Bar, koji je sličan Dynamic Island-u na iPhone uređajima. Ova traka omogućava lakši pristup kontrolama, čak i kada ste u aplikaciji. Notes aplikacija za iPadOS ima novu funkciju Smart Script, koja poboljšava korisnikov rukopis na tabletima.

Podeli:

Tagovi

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: