Pregrupisavanje snaga na lokalu

Sve je više gradova i opština u kojima se najavljuje promena vlasti, pa bi odnos snaga uskoro mogao da se preslika sa republičkog i na lokalni nivo.

Info

Izvor: B92

Subota, 28.07.2012.

17:16

Default images

Do pregrupisvanja bi moglo da dođe najpre u Vojvodini, a presudnu reč u stranačkoj kombinatorici daće centrale stranaka iz Beograda.

Istog dana kada se glasalo u republičkom, glasalo se i u jednom lokalnom parlamentu. Kraljevo je dobilo svoju većinu, a čine je naprednjaci i socijalisti uz stranke okupljene oko njih. To znači da je propao sporazum koji je DS potpisala sa SPS nekoliko dana posle izbora.

"Pa dobro, s obzirom na saradnju sa DS u prethodnom periodu u prvom momemtu bilo je logično da razgovaramo prvo sa njima. Međutim, stvari kako su se odvijale u međuvremenu, došlo se do činjenice da je ipak razumnije napraviti koaliciju sa SNS," kaže Milun Jovanović iz SPS-a.

"Mi smo svi ovih prethodnih dana odnosno možda i zadnjih dana vodili aktivne pregovore sa SPS, sa URS i sa svim onim strankama koje sačinjavaju republičku vlast. Svakako i sigurno da je dobro da lokalna vlast prati sastav republičke vlasti," kaže Nebojša Simović iz SNS-a.

Pregrupisavanje se najavljuje i u Šapcu. Promenu koalicioni partneri odbacuju.

"Za sada, ono što je aktuelno jeste da je koalicija stabilna, da za tu koaliciju mi imamo podršku stranke, i to odlično funkcioniše i ne vidim razlog da se to menja," kaže Nemanja Pajić iz URS-a.

B92: A ukoliko stigne izričito naređenje šta biste vi uradili?

"Tako ne funkcioniše stranka, ne stižu izričita naređenja, o tome se uvek razgovara, o onome što je najbolje za građane i mi ćemo se rukovoditi onim što je najbolje za građane Šapca. A mi mislimo da je ova koalicija najbolja," kaže Pajić.

"Između nas je saradnja na sigurnom nivou, tako da ne postoje nikakve naznake da bi se u Šapcu po tom pitanju moglo nešto promeniti," rekao je Miodrag Filipović iz DS-a.

B92: Da li znate da li je bilo nekih pregovora oko rušenja ili tome slično?

"Pa ja dobijam informacije da predstavnici opozicije i njihovi funkcioneri idu i kućama kod naših odbornika i kod odbornika naših koalicionih partnera, nude im kule i gradove, ali ja mislim da je narod glasao upravo za ovakvu koaliciju," kaže Filipović.

U šabačkom SNS očekuju formiranje većine sa SPS tokom avgusta. U SPS -u kažu da svi sa svima razgovaraju, ali su sigurni da će uskoro preuzeti vlast.

Upitan sa kim će u koaliciju šabački odbor SPS-a, Zoran Bortić kaže: "Pa videćete kada budete došli na sednicu, imaćemo mi i konferencije za štampu, videćete koja će to biti većina i mislim da kako je formirana vlada u Srbiji tako će biti formirana i vlast u Šapcu."

Eventualne promene najavljuju se i u Novom Sadu, Somboru, Kikindi, Žitištu, Užicu i Leskovcu. Posle inicijative naprednjaka da se republička vlast prenese i na lokalnu tamo gde je to moguće, Demokratskoj stranci preti odlazak u opoziciju u sve većem broju gradova, a promena vlasti u većini gradova zavisi od SPS. I od odluke centrale.

"Definitivno ukoliko je strateška procena stranke takva da neke koalicije treba da se promene mislim da tu neće biti lokalne autonomije. Nažalost izborni sistem je takav - na lokalu se glasa za stranku a ne za čoveka," kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Da stranačka kombinatorika na lokalu može da spoji i nespojivo pokazuje primer Smederevske Palanke, gde su DS, SNS, SPO i DSS formirali odborničku većinu.

Beograd je jedini grad čije se političko rukovodstvo i većina ne dovode u pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: