RIK: Nema promene biračkih odbora

Republička izborna komisija odbila predloge Demokratske stranke i Srpske napredne stranke o promeni sastava biračkih odbora za drugi krug predsedničkih izbora.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 15.05.2012.

17:18

Default images

Kako je novinarima posle sednice objasnio sekretar Komisije Veljko Odalović, ta dva predloga imaju smisla, ali RIK mora da se drži zakona i svojih pravila i ne može da ih menja u hodu.

On je istakao da će drugi krug predsedničkih izbora sprovesti organi koji su imenovani za prvi krug, sa eventualnim manjim korekcijama ako postoje razlozi za pojedine promene članova biračkih odbora.

"Birački odbori se formiraju najkasnije 10 dana pre održavanja izbora i njihove promene su moguće, ali u okviru usvojenih pravila i kriterijuma. Ovi predlozi bi zahtevali novo uputstvo, nova pravila, nove biračke odbore, nova rešenja i onda bi došli u situaciju da možda dovedemo u pitanje i samu zakonitost takvih rešenja i to bi moglo da utiče i na krajnju regularnost", rekao je Odalović.

Zahtev DS je bio da predsednici i zamenici predsednika biračkih odbora budu imenovani na predlog te stranke i SNS u jednakom broju, kao i da predsednik i zamenik predsednika u istom biračkom odboru ne budu imenovani od strane iste poslaničke grupe.

Predlog SNS je bio da predsednika biračkog odbora, njegovog zamenika, prvog člana odbora u stalnom sastavu i njegovog zamenika imenuje RIK na predlog DS i SNS, da drugog člana u stalnom odboru i njegovog zamenika imenuje RIK na predlog koordinatora te komisije.

SNS smatra da predsednik i zamenik predsednika biračkog odbora ne mogu biti iz iste stranke, kao i da predsednik i prvi član biračkog odbora u stalnom sastavu ne mogu biti iz iste stranke.

SNS je zahtevala i da DS i SNS predlože jednak broj presednika, zamenika predsednika, prvih članova i zmenika prvih članova u svim biračkim odborima, prema numeričkom prikazu koji će sastaviti RIK.

Odalović je objasnio i da će u drugom krugu predsedničkih izbora biti isti broj biračkih mesta i da će birački spiskovi biti isti, ali sa dopunama onih koji su po zakonu imali pravo da se naknadno upišu.

"To će biti nešto što će biti manja korekcija na pojedinim biračkim mestima", rekao je on, dodajući da rok za zaključivanje biračkog spiska ističe u četvrtak, 17. maja u ponoć.

"RIK će razmatrati podatke Tužilaštva"

Odalović je naveo i da će RIK razmatrati na nekoj od narednih sednica informaciju Tužilaštva u vezi sa nađenim izbornim materijalom. Na tu sednicu biće pozvan portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

"S obzirom da istraga još traje i da još nije okončan postupak mi ćemo sasvim sigurno od Tužilaštva tražiti da nam dostavi kompletnu informaciju o svim do sada utvrđenim činjenicama", kazao je Odalović novinarima u Skupštini Srbije.

Na pitanje da li se ta sednica Republičke izborne komisije može očekivati do drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja, Odalović je kazao da to zavisi od postupka i okončanja izvršnih radnji, kao i od toga kada će ti podaci biti dostupni javnosti.

"Sutra, prekosutra ili koji dan, to već ne zavisi od nas", dodao je sekretar RIK.

Odalović je naveo da je najvažnije da se ceo postupak sprovede do kraja, da policija i Tužilastvo urade svoj posao i okonačaju postupak i da se zna ko je odgovoran za ono što se prvenstveno desilo na biračkom mestu 57 u Pančevu, ali i za sve eventualne druge teme i pitanja koja će biti predmet rasprave i razjašnjenja.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se sve to što se nalazi u RIK-u slaže i poklapa sa zapisnicima o radu biračkih odbora.

"Ono što je vezano za biračko mesto 57, zapisnik i ono što se našlo u vreći koja je spominjana, poklapa se i to su rezultati koje niko nije sporio. Tako da se zakonitost postupka i procedura i utvrđivanje rezultata ne dovodi u pitanje i nema govora o neregularnosti", naglasio je Odalović.

Upitan o 20 džakova sa izbornim materijalom koji su nedostajali, kazao je da službe RIK nisu popisale sve materijale onako kako su kamionima dopremljeni.

"Najveći broj tih vreća je pronađen i on se nalazi u arhivi i depou, tako da tu nemamo saznanja o ozbiljnim problemima. Ima još nekoliko opština iz kojih nije sav materijal dopremeljen, jer je on dosta izmešan s obzirom da su bili izbori na više nivoa", kazao je Odalović.

On je naveo da je juče uputio dopis svim opštinskim komisijama da još jednom obave pregled materijala i da sve što se tiče predsedničkih i parlamentarnih izbora što nisu predali donesu i predaju RIK-u i dodao da će materijal biti arhivski pohranjen u depou i ostavljen na uvid javnosti.

Odalović je kazao da je RIK juče i danas razrešio najveći broj problema u vezi sa nesloženom građom koju su predali birački odbori.

"I dalje se vrši selekcija građe, slaže se materijal, ponovno otvaranje određenih neobeleženih ili nejasnih vreća u kojima se nalaze i materijali, tako da je to sve nešto što je tehnička stvar i tu nema apsolutno ničega što bi na bilo koji način ukazalo na bilo kakvu nepravilnost i neregularnost", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: