Hakeri pokrenuli „Božićne napade“

Hakeri iz pokreta "Anonymous" objavili da su ukrali e-poštu i podatke s kreditnih kartica iz baze podataka STRATFOR-a. To je samo početak akcije, tvrde hakeri.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.12.2011.

09:22

Default images

Hakeri, koji se predstavljaju kao članovi pokreta Anonymous (Anonimni), podsećaju da su već bili obećali napade na institucije koje smatraju izvorom neslobode. Aktivisti tvrde da je ovo samo početak „Božićnog napada na dugu listu meta“, koja bi mogla da potraje celu sledeću nedelju.

S druge strane, stalni izvor informacija o aktivnostima pokreta Anonymous odbacuje odgovornost za blokadu Internet stranice stratfor.com, uz upozorenje da se jedna grupa hakera lažno predstavlja kao kolektiv.

Jedan haker iz te "lažne" grupe objavio je da je cilj bio da se podaci sa kreditnih kartica iskoriste za krađu miliona dolara, koji će potom biti poklonjeni kao božićne donacije.

STRATFOR pod napadom

STRATFOR.com 26.12.2011. (www.stratfor.com)
Aktivisti pokreta Anonymous postavili su na društvenu mrežu Twitter link o strogo čuvanoj, poverljivoj listi klijenata privatne nevladine kompanije za prikupljanje i analizu globalnih informacija - STRATFOR, sa sedištem u Ostinu, Teksasu (SAD).

Na listi klijenata su, između ostalih, Armija SAD, Vazduhoplovne snage SAD i Policija Majamija.

Serveri ove globalne mreže za skupljanje i obradu obaveštajnih podataka pretrpeli su napad hakera u jutarnjim časovima 25. decembra. Internet stranica stratfor.com je bila nedostupna oko 40 minuta. Za to vreme su, navodno, bili ukradeni podaci sa više od 90.000 kreditnih kartica od zaposlenih u pravosudnim i obaveštajnim organima, kao i od novinara. U istom periodu, STRATFOR je poslao upozorenje svojim klijentima da je nastao bezbednosni problem.
Fred Barton, STRATFOR (Arhiv B92)
„Imamo razloga da verujemo da su iena naših pretplatnika postavljena na drugim stranicama. Vrlo pažljivo istražujemo da li su i u kojem obimu podaci o pretplatnicima bili uzeti,“ navodi se u saopštenju STRATFOR-a.

Fred Barton (Fred Burton), potpredsednik STRATFOR-a za obaveštajne poslove, kaže da je kompanija upad u sistem odmah prijavila službama za zaštitu zakona, i da s njima sarađuje u istrazi.

On tvrdi da STRATFOR ima mehanizme za sprečavanje ovakvih napada.

„Ipak, milsim da tiohakeri žive u takvom viđenju sveta, u kojem - kada se jednom usmere protiv vas i pokušaju da vas napadnu - postaje izuzetno teško da se odnjih odbranite,“ objašnjava Fred Barton.

Hakeri, koji su se predstavili kao članovi grupe Anonymous, tvrde da je „skinuto“ oko 200 gigabajta poverljivih podataka.

„Anonimni“ napadači

Pokret Anonymous, organizacije koja nema deklarisanog vođu, niti sedište, nego je zajedničko ime za anonimni kolektiv aktivista, odmah je demantovao tvrdnje o napadu na STRATFOR, koje su izneli hakeri. Grupa hakera je verovatno samostalno izveli blokadu i uzimanje podataka sa servera stratfor.com. To je odmah demantavao najčešći i najpouzdaniji izvor informacija te grupe, objavom na Internetu:

„STRATFOR je obaveštajna agencija otvorenih izvora, s dnevnim izveštajima o podacima skupljenih preko otvorenog dela Interneta. Hakeri, koji tvrde da su Anonymous iskrivljuju istinu da bi ispunili svoju tajnu agendu, a pojedini Anonimci su se upecali na mamac. Kao medijski izvor, rad STRATFOR-a je zaštićen slobodom štampe, principom koji Anonymous izuzetno ceni.“
Anonymous (Arhiv B92)
Saopštenje za javnost pokreta Anonymous podseća na kvalitet rada STRATFOR-a, koji se odnosi na period pre invazije Amerikanaca na Irak marta 2003. godine, a objavljeno je aprila 2003. godine:

„Tokom poslednjih mesec dana, STRATFOR je privukao pažnju svojim izveštajem, sastavljenim iz dostupnih izvora, koji naglašava da prošlomesečni napad na Irak nije imao nameru da kazni samo Sadama Huseina za isterivanje inspektora za naoružanje Ujedinjenih nacija. Proučavanjem više hiljada dokumenata raspoloživih javnosti - od novina s Bliskog istoka, do disidentskih izvora iz Iraka - analitičari STRATFOR-a su razvili teoriju da su napadi stvoreni da bi prikrili neuspeli puč s podrškom SAD. U dva zapanjujuća, protivrečna saopštenja iz obaveštajnih izvora od 5. i 6. januara [2003. godine], STRATFOR nagoveštava da je izuzetno brza Sadamova reforma iračke vojske, praćena pogubljenjem komandanata Trećeg korpusa, dokaz da je puč bio suzbijen. Predvidljivo, zvaničnici SAD su rekli da je izveštaj bio pogrešan.“

Citirajući ovaj izveštaj Anonymous podseća da je STRATFOR bio pogrešno intepretiran s namerom da se ta kompanija predstavi kao privatna korporacija s vrlo jakim vezama s obaveštjnim strukturama SAD.

Lažni "Anonimusi"

Istovremeno, Anonymous denuncira aktivistu, predstavljenog pod pseudonimom Sabu i njegovu grupu hakera, kao ekipu spremnu na sve da bi privukli pažnjuna sebe, nazivajući ih „agentima za provokaciju“.

Jedan od hakera je preko društvene mreže Tviter (Twitter) poslao poruku da je cilj operacije korišćenje finansijskih podataka za krađu dodatne količine novca, koji biti predat kao donacija za Božić.

„Kreditne kartice od ustanova za sprovođenje zakona, novinara, obaveštajne zajednice i stručnjaka za ispitivanje bezbednosti na Internetu su puštene u javnost i iskorišćene za potrebe donacije od preko milion dolara,“ navodi se u tvitu.

Klijenti STRATFOR-a (Strategic Forecasting, Inc.) su velike korporacije i vladina tela u SAD, ali i drugim državama sveta.

Blokada Internet stranice STRATFOR-a se produžila i na ponedeljak.

Na kraju svoje objave, „prava“ grupa Anonymous je stavila svoj upečatljivi potpis:

„Ova hakerska akcija definitivno nije delo Anonimusa.

Mi smo Anonymous

Mi ne zaboravljamo

Mi ne preaštamo

Očekujte nas.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: