Zaustaviti pretnje i napade na B92

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2006.

23:03

Default images

Radio televizija B92 najoštrije protestuje povodom napada pristalica Slobodana Miloševića na televizijsku ekipu koja je snimala skup ispred bolnice Sveti Sava u Beogradu, u čiju je mrtvačnicu smešteno telo haškog optuženika i bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Novinara B92 Petra Gajića i snimatelja Spasu Dakića fizički je napala veća grupa Miloševićevih pristalica, vređajući ih i psujući, dok su pokušavali da snime skup ispred bolnice. Dakiću su od siline udarca pale naočare, dok je Gajić udaren rukom u gužvi i pogođen ledenicom u nogu dok je davao izveštaj u kameru. Čitav tok napada je snimljen, a policija je intervenisala razdvojivši napadače od televizijske ekipe, ali izgrednike nije legitimisala ili privela.

Od  trenutka kada je B92 prva u svetu objavila vest o smrti Slobodana Miloševića, pretnje usmerene ka našoj kući ne prestaju. Preti se napadima na zgradu B92, njenim paljenjem i postavljanjem bombi, preti se likvidacijom čelnih ljudi naše kuće. B92 donela je zbog ovoga odluku o pojačavanju obezbeđenja zgrade i svojih najugroženijih ljudi. Policija je obaveštavana o pretnjama i još od subote obezbedjuje zgradu na krajnje profesionalan način.

B92 će, povodom današnjeg napada, nadležnom javnom tužiocu podneti predlog za krivično gonjenje u skladu sa odredbama važećeg Zakonika o krivičnom postupku, a za krivično delo iz člana 149 Krivičnog zakonika, sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanje programa.

Verujemo u slobodu izražavanja koja nužno obuhvata i slobodu prikupljanja vesti, a koja je u Srbiji zajamčena najvišim pravnim aktima. Od državnih organa zahtevamo da obezbede vladavinu prava i red na ulicama Srbije, slobodan rad novinara i poštovanje njihovih prava da prikupljaju i objavljuju informacije o svemu onome o čemu javnost ima pravo da zna. Novinarske i medijske asocijacije, kao i celokupnu demokratsku javnost, pozivamo da osude svaki slučaj napada na novinare u vršenju njihove profesije i svaki pokušaj gušenja slobode izražavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: