Saradnja Wargaming i Kristofera Nolana na filmu Denkerk

Ovog jula nam u bioskope stiže najveći spektakl posvećen Drugom svetskom ratu – film Denkerk u režiji Kristofera Nolana. Wargaming se priključio podršci za ovaj film s obzirom da je većina njihovih igara i bazirana na tematici Drugog svetskog rata počev od World of Tanks, preko World of Warships pa do World of Warplanes.

Izvor: Klanrur, Miloš Hetleroviæ

Ponedeljak, 12.06.2017.

17:16

Saradnja Wargaming i Kristofera Nolana na filmu Denkerk
Foto: Warner brothers

Kristofer Nolan je već osvojio naša srca filmovima kao što su Inception, Betmen trilogija i Interstellar tako da se nadamo da ćemo konačno dobiti i jedan dobar film na temu Drugog svetskog rata kakav nismo videli praktično još od Spasavanja redova Rajana. Zanimljivo je da je za glavnu temu filma izabrana bitka u kojoj su Saveznici zapravo pobeđeni ali su uspeli da povuku dobar deo trupa iz Francuske koja je bila već pred raspadom. Bitka za Denkerk

U proleće 1940. godne, tačnije 10. maja Nemačka kreće u ofanzivu na Belgiju, Holandiju i Francusku kao i na više stotina hiljada britanskih vojnika stacioniranih u Francuskoj u okviru Britanskoj ekspedicionog korpusa (British Expeditionary Force). Zanimljiva činjenica je i da istog datuma nakon pada Norveške britanski parlament izglasava nepoverenje vladi Nevila Čembrlena i bira Vinstona Čerčila za premijera. On tom prilikom drži vatreni govor u kojem obećava Britancima da će se boriti u Francuskoj, da će se boriti na plažama, na morima i okeanima, da će se boriti u vazduhu i da se nikada neće predati. Događaji narednih mesec dana će tu njegovu tvrdnju staviti na najveći test.

Naime pre svega zahvaljujući taktici koju je osmislio legendarni nemački general Hans Guderian, tvorac Blitzkreiga i modernog tenkovskog ratovanja, nemačke trupe prave neverovatan tenkovski proboj kroz Ardenske šume i i praktično uspevaju da opkole Francusku i Britansku vojsku kod Denkirka. Posebno se ističe komandant 7. Panzer divizije, Ervin Romel, koji Guderianov plan sprovodi maestralno – njegovi tenkovi napreduju dan i noć ka francuskoj obali i poslednjeg dana prelaze čitavih 48km pritom izgubivši uopšte kontakt sa komandom ali se ne zaustavljajući. Ukupno su u periodu između 10. i 20. maja napredovali nekih 300 kilometara na Zapad.

Situacija 26. maja izgleda skoro pa beznadežno za britanske vojnike u Francuskoj – Belgija se predala i to im odseca odstupnicu sa Severa, Romel ih je okružio sa Juga i zbijeni su na plažama oko luke Dankerk. Čerčil naređuje hitnu evakuaciju svih britanskih i francuskih vojnika iz te oblasti od strane Kraljevske mornarice ali se ubrzo u operaciju uključuje i preko 300 malih privatnih i ribarskih brodova koji svi doprinose prevozu vojnika sa plaža.
Uništeni britanski A13 tenk u Denkerku Foto: Bundesarchiv
Jedna stvar koja ide u prilog Britancima jeste i da je Romel zaustavljen od strane Nemačke vrhovne komande o čemu postoje dosta oprečne informacije. Sa jedne strane je argument da su se komandanti i Hitler plašili močvardnog terena oko Denkerka, dok je sa druge strane informacija da je Herman Gering lično tražio da se dozvoli da Luftwaffe uništi BEF na plažama. Sve u svemu tenkovi su zaustavljeni a nemački avioni sada preuzimaju primat u napadima na nagomilane trupe na obali. Međutim oni ipak nisu toliko efikasni i bez obzira na velike gubitke i brodova i ljudstva Britanci uspevaju da povuku najveći broj trupa nazad na Ostrvo. Predveče 4 juna 1940. je bitka bila završena, svi britanski vojnici su povučeni a nemačke trupe ulaze u razoreni grad. Hitler proglašava pobedu ali i Čerčil navodi ovu operaciju kao “čudo Denkerka”, dodajući međutim da se ratovi ne dobijaju evakuacijama i da Britaniju čeka veliki posao u nastavku rata.

Ostaje još da se vidi kako će Kristofer Nolan ovu zaista dramatičnu situaciju uspeti da prenese na platno a na osnovu prvih trejlera deluje da ćemo opet moći da uživamo u jednom dobrom filmu sa tematikom Drugog svetskog rata. Odlična glumačka ekipa koju predvodi Tom Hardi bi takođe trebala da doprinese ovom spektaklu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: