Ponedeljak, 23.10.2000.

19:38

DINKIC: POCINJE GREJANJE I PRESTAJU RESTRIKCIJE STRUJE

Izvor: B92

Default images
Izvrsni direktor G 17 plus Mladjan Dinkic najavio je na konferenciji za novinare da ce najverovatnije od ponedeljka uvece, a najkasnije u utorak poceti grejanje i prestati restrikcije struje u zemlji, javlja Radio B92. Prema njegovim recima obezbedjena su sredstva iz deviznih rezervi za uvoz struje i gasa, dok ne stigne pomoc iz inostranstva. Dinkic je optuzio saveznu vladu u ostavci i bivseg premijera Momira Bulatovica da u petak nisu potpisali dogovor sa madjarskom gasnom kompanijom Mol i tako onemogucili pocetak grejne sezone u toku vikenda. "Guverner Narodne banke Jugoslavije u ostavci Dusan Vlatkovic ne moze da potpise nijednu odluku bez odluke savezne vlade. Mi smo u petak do tri sata popodne pokusavali da ga zamolimo da to potpise, ali on stvarno nije imao ovlascenja da to potpise jer nema odluku savezne vlade za interventni uvoz gasa. Dakle mi smo sve spremili - obezbedili smo prvoklasne garancije banaka, za uvoz tog gasa je dogovoreno sve sa madjarskom kompanijom Mol. Naftna industrija Srbije trebalo je da bude uvoznik - medjutim to nije pusteno zbog jednog ili dva potpisa. Trajno resenje problema gasa bice uredjeno nakon sastanka g. Kostunice u Moskvi - do tada cemo uvesti gas iz Madjarske", kaze Dinkic.

Dinkic je potvrdio da u Elektroprivredi Srbije postoji realni problem deficita struje od 80 do 100 miliona dolara koji, kako je rekao, ne moze biti finansiran iz deviznih rezervi. "Dok ne stigne pomoc iz inostranstva, premosticemo krizni period naplatom duga od UNMIK-a i uvozom struje", rekao je Dinkic i objasnio:

"Ne znam kakva je situacija u Elektroprivredi, ali znam da nam UNMIK duguje 19,8 miliona dolara. Platili su u petak prvi milion dolara, mi smo to prebacili na racun 'Beogradske banke', a danas ide na racun Elektroprivrede Srbije. Receno nam je da cemo dobiti i preostalih 18, 8 miliona dolara od UNMIK-a. Mi smo trazili i donaciju od Svedske u elektroenergiji, ali dok ne stigne ta donacija mi moramo da uvezemo struju. Jasno je da kad bude gasa i grejanja, opterecenje za elektroenergetski sistem ce biti manje i ocekujem da ce to najkasnije do utorka resi".

Na konferenciji za novinare Izvrsni direktor G 17 plus je takodje rekao da su zahvaljuci merama G 17 plus i Narodne banke Jugoslavije devizne rezerve povecane za 5 miliona dolara i najavio da ce do kraja decembra dinar biti potpuno konvertibilan.

Izvrsni direktor G17 plus Mladjan Dinkic rekao je u ponedeljak uvece da je jugoslovenska vlada sa zakasnjenjem od dva sata potpisala odluku o upotrebi deviznih rezervi za interventni uvoz gasa, pa gas iz Madjarske verovatno nece SR Jugoslaviji biti isporucen jos nocas. "Naftna industrija Srbije pokusava da na rec dobije gas vec tokom noci, ali i ako u tome ne uspe gas ce stici najkasnije sutra do podne", rekao je Dinkic agenciji Beta. On je objasnio da je savezna vlada "posle mnogih peripetija" odluku o prodaji pet miliona dolara za interventni uvoz gasa potpisala tek danas u 16 casova kad su salteri evropskih banaka bili zatvoreni, pa madjarska firma MOL na svojim racunarima nije vise mogla da procita potrebnu poruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: