Dulić obećava, neimari strepe

Srpski neimari pokušavaju da zajedno s hrvatskim građevinarima nađu šifru kako da zaposle višak građevinskih radnika na inostranim gradilištima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2011.

00:09

Default images

Istovremeno, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić, obilazeći ovih dana gradilišta u Srbiji, obećava da će gotovo cela građevinska operativa naći posla ove godine na projektima iz programa pomoći građevinskoj industriji.

Reč je o 241 projektu, od kojih se 110 odnosi na Vojvodinu, a 131 na preostali deo Srbije, a deset na Beograd.

Međutim, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Vojvodine Žarko Čađenović kaže da su male šanse da se "dobije" ova godina jer se radi uglavnom o završetku već započetih objekata ili obnovi postojećih, što je nedovoljno da se zaposle svi raspoloživi kapaciteti. Po njegovim rečima, u mukama su i građevinari i proizvođači građevinskog materijala. Svi nešto čekaju, ali se sve manje nadaju.

Vlasnik građevinskog preduzeća Napred Duško Bojović se plaši da bi deo građevinske operative u ovoj godini mogao otići u stečaj, objašnjavajući da je za neimare ova godina izgubljena zato što nema urbanističkih projekata.

Optimizam ne deli ni direktor preduzeća "Ratko Mitrović" Dejan Mišović, koji kaže da su investitori izgubili interes i da neće ni doći zato što se "ne može u 80. minutu utakmice uvoditi konkurencija koja se zove država".

Ministar Dulić budi nadu neimarima obećanjem da će ove godine biti započeta realizacija sva 244 projekta, za koje je Vlada obezbedila 18 milijardi dinara. U planu je izgradnja škola, bolnica, domova kulture, sportskih objekata, stanova, poslovnih kompleksa i infrastrukturnih projekata.

Do sada je potpisano 190 ugovora o realizaciji. Kriterijumi za odabir su pripremljena tehnička dokumentacija, kao i spremnost lokalne samouprave da zajedno s državom delimično finansira radove.

Iz kredita banaka obezbeđuje se 80 odsto novca, deset odsto iz republičkog budžeta, a ostatak daju naručioci posla – lokalna samouprava, Ministarstvo ili javno preduzeće. Rok za vraćanje je pet godina, a dug otplaćuje država i naručilac posla u jednakim iznosima. Fond za razvoj daje garancije i preko njega ide transfer novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: