I Majkrsoft posustaje zbog dolara

Njujork -- Majkrosoft je u svom trećem finansijskom kvartalu ostvario neto profit od 4,99 milijardi dolara, a to je 12 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Do pada profita došlo je usled povećanja troškova za naučno-istraživački rad, kao i rashoda u vezi sa restrukturalizacijom operacija, uključujući smanjenje broja radnih mesta, navode u kompaniji.

Troškovi kompanije za integraciju i restrukturalizaciju dostigli su 190 miliona dolara, preneo je Interfaks.

Dobit Majkrosofta bez uračunatih troškova restrukturalizacije dostigla je 0,62 dolara po akciji. Analitičari u anketi Blumberga u proseku su prognozirali taj pokazatelj na nivou od 0,53 dolara po akciji.

Prihodi kompanije u prethodnom kvartalu povećani su 6,5 odsto, na 21,7 milijardi dolara, dok je prognoza bila na nivou 21,1 milijardi dolara. U prihode Majkrosofta ulaze i prihodi od mobilnog biznisa Nokie, čiju kupovinu je kompanija završila u aprilu prošle godine.

Negativni uticaj na prihode, kao i kod drugih američkih kompanija, imalo je jačanje dolara prema nizu drugih svetskih valuta.

Prihodi Majkrosofta od usluga u "oblaku" u prethodnom kvartalu povećani su više nego dvostruko, na 2,76 milijardi dolara, dok je prognoza stručnjaka bila u proseku 2,66 milijardi dolara.

Prihodi odeljenja uređaja i robe široke potrošnje i usluga porasli su 25 odsto, na 2,28 milijardi dolara. Pozitivan uticaj na taj pokazatelj imao je rast od 21 odsto prihoda od internet reklama.