Koliko gubimo kad ode IT inženjer?

Beograd -- Srbija izgubi od 50.000 do 100.000 evra godišnje, po IT inženjeru koji se odluči da ode u inostranstvo, procene su Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji.

Foto: Freeimages
Foto: Freeimages

Toliko otprilike kompanija uloži u rad i razvoj jednog IT stručnjaka u Srbiji.

Ističe se da je cilj da Srbija do 2025. godine ima 16 razvojnih IT inženjera na 1.000 stanovnika, što je 10 puta više nego sada.

Prema istraživanju koje je u našoj zemlji sproveo Vojvođanski IKT klaster, neto vrednost IT industrije u Srbiji od 2006. do 2011. godine porasla je za čak 100 odsto - sa 150 miliona evra na čak 318 milona evra.

"To je impresivan rast i pokazuje koliko danas IT industrija zarađuje i donosi profita našoj zemlji. Ono što je ovde najvažnije to je da će ovakav rast definitivno privući strane investitore, koji će želeti da ulažu u Srbiju", kažu u tom centru, i zaključuju da IT industrija u Srbiji ima odličnu perspektivu, a za to je potrebno mnogo više IT stručnjaka.

Prema njihovim preporukama, da bi se prevazišao ovaj problem i povećao broj IT stručnjaka u našoj zemlji, potrebno je značajno povećanje upisnih kvota za tehničko-tehnološke fakultete, unapređenje trenutnog nastavnog plana i programa, ali i jako važno popularisanje IT struke medju mladima, kako bi shvatili da je ovo zanimljiva, dinamična oblast u kojoj ih čeka sigurna budućnost.

Više od 10 odsto novoupisanih studenata u toku 2012. godine u našoj zemlji bilo je u oblasti informacionih tehnologija, što je više od 5.500 studenata. Ovo pokazuje značajan interes koji postoji među mladima u Srbiji. Iako se interesovanje za IT među studentima i mladima povećava iz godine u godinu, deficit je i dalje postoji.

U 2011. godini diplomiralo je 3.637 IT stručnjaka, a ponuda za posao koja postoji u ovoj oblasti daleko je veća.

Majkrosoft razvojni centar u Srbiji danas zapošljava više od 130 IT inženjera, i svi oni su se školovali u Srbiji. Kada je ta kompanija otvorila razvojni centar u našoj zemlji 2005. godine bilo je svega osam zaposlenih.