Koliko danas vredi veliki Epl

Njujork -- Kapitalizacija najskuplje svetske kompanije u svetu prvi put je premašila 700 milijardi dolara, pošto je akcija američkog Epla poskupela na 119,39 dolara.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Akcija Epla je uutorak poskupela za 0,7 odsto, na 119,39 dolara po akciji.

Sada je njena vrednost 72 odsto veća od naredne na listi najskupljih svetskih kompanija - naftne korporacije Ekson mobajl (Exxon Mobil), vredne oko 406 milijardi dolara, objavio je Blumberg.

Tokom trgovanja 25. novembra kotacije akcija Epla dostizale su 119,75 dolara.

Od početka godine cena hartija Epla skočila je 49 odsto, a do kraja godine bi mogla da premaši, do sada najveći rast od 53 odsto zabeležen 2010. godine.

Doprinos Epla rastu indekse Standard i Purs (S&P) ove godine je 11,7 odsto. Drugo mesto po tom pokazatelju zauzima Majkrosoft (Microsoft) sa 4,6 odsto. Indeks Standard i Purs je od početka godine skočio skoro 12 odsto.

Učešće Epla u indeksu S&P 500 je 3,86 odsto, u odnosu na 2,22 odsto za Ekson. U indeksaciji Nazdaka (NASDAQ), gde većinu udela imaju visokotehnološke kompanije, Epl ima 9,85 odsto, a naredni Majkrosoft 5,43 odsto.

Poverenje investitora u Epl stabilno raste od septembra kada je kompanija pustila na tržište novi ajfon s povećanim ekranom, navodi Blumberg. Ranije danas analitičar Stajfel Nikolausa Aarom Rejkers povećao je procenu hartija Epla 13 odsto, na 130 dolara u vezi sa povoljnom prognozom za plasiranje pametnih satova "epl voč" naredne godine.

Eplovi fanovi čekaju pametne satove, "ajvoč" za koje su mediji već prognozirali da bi mogli da nadmaše konkurenciju i naprave moderan već postojeći proizvod, dajući mu kultni status. To se već desilo sa plejerom "ajpod" (iPod), predstavljenim 2001. godine, tabletom "ajped" (iPad), plasiranim 2010. godine i smartfonom "ajfon" (iPhone), čija prodaja je startovala 2007. godine, a očekuje se da će povodom božićnih i novogodšnjih praznika širim sveta biti prodato oko 15,1 miliona ajfon.

To bi značilo novi apsolutni godišnji rekord od 170 miliona prodatih komada. Prodaja Eplovih najnovijih modala ajfon 6 i ajfona 6 plus značajno je podstakla prodaju u poslednjih tri meseca.

Ipak, od 2010. i predstavljanja tableta "ajped" Epl nije predstavio nove kategorije proizvoda i ako "ajvoč" postigne uspeh, rukovodstvo kompanije će moći definitivno da odgovori kritičarima koji ga optuzuju za odsustvo inovacija posle smrti Stiva Džobsa.

Očekuje se da će funkcionalni pametni sat biti širi od konkurencije koja koristi uredjaj za ručni zglob bilo kao mini ekran za smartfon ili za fitnes.