Nemci obelodanili: Veliki sunovrat za 3 meseca

Nemačka vazduhoplovna grupa Lufthanza izvestila je o znatno većem neto gubitku u prva tri meseca ove godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

17:11

Nemci obelodanili: Veliki sunovrat za 3 meseca
Foto: Thinkstock

Međutim, kako navode, postoje i pozitivni signali koji nagoveštavaju povratak na pozitivne rezultate poslovanja.

Grupa je saopštila da je od januara do kraja marta 2017. zabeležila neto gubitku od 68 miliona evra u odnosu na gubitak od osam miliona evra u istom lanjskom periodu, prenosi agencija Frans pres.

Zahvaljujući rastu prihoda za 11,2 procenta, na 7,7 milijardi evra, usklađena operativna dobit iznosila je 25 miliona evra, što je značajan napredak u odnosu na gubitak od 53 miliona u prvom tromesečju 2016. godine.

"U periodu koji je tradicionalno težak za avio-industriju, ostvarili smo prvi pozitivan rezultat u pogledu zarade od 2008. godine", izjavio je glavni finansijski direktor Ulrik Svenson.

On je istakao da su povećana tražnju u odeljenju Lufthanza Kargo i jedinici za održavanje vazduhoplova Lufthanza Tehnik najzaslužniji za ostvareno poboljšanje operativne dobiti.

Prvi put ove godine, nemačka avio-grupa je u finansijski izveštaj uključila i poslovanje Brasels Erlajnsa, kog je kupila krajem 2016. godine.

Što se tiče budućih poslovnih izgleda, Lufthanza je zadržala prognozu za celu godinu da će "prihodi biti znatno viši" od prošlogodišnjih 31,7 milijardi evra i da će prilagođena operativna dobit biti "nešto niža" od lanjskih 1,75 milijardi evra, dodaje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: