Da više ne bude konjetina umesto govedine

Evropski parlament usvojio je strože mere u cilju jačanja inspekcije hrane na farmama i trpezama, i povratka poverenja potrošača u integritet lanca ishrane.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2017.

17:29

Da više ne bude konjetina umesto govedine
(Foto: Thinkstock.com)

"Nova pravila, ranije neformalno dogovorena među poslanicima i u Evropskom savetu, treba da pruže kompletan sistem kontrole ishrane i odnosiće se i na hranu za uzgoj životinja kao i na hranu za kućne ljubimce. Biće pojačane i veterinarske i fitosanitarne inspekcije", navodi se u saopštenju izdatom povodom Svetskog dana potrošača.

Inspekcije će se odnositi na kontrolu lanca ishrane od zdravlja bilja, upotrebe pesticida i drugih preparata, do kontrole uzgoja životinja i drugih sektora u kojima se sumnja da se ne poštuju pravila.

"Posle skandala s konjiskim mesom, potrošači su s pravom zabrinuti za bezbednost lanca snabdevanja mesa. Evropski parlament je pokušao da odgovori na tu zabrinutost i omogući nadležnim organima da se efikasnije bore protiv prevara", rekla je izvestilac Evropskog parlamenta Karin Kadenbah.

Evropsku unije je 2013. godine pogodio skandal prodaje proizvoda označenih kao govedina a kasnije je utvrđeno da je gotovo pet odsto sadržalo konjsko meso.

Utvrđeno je i da je 0,5 odsto proizvoda sadržalo fenilbutazon - lek koji se daje konjima, a može da izazove zdravstvene probleme ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: