Turistički raj postao ratna zona, Evropljani beže

U Gambiji trenutno vri politička kriza, a turističke agencije primorane su da evakuišu hiljade turista koji su doputovali iz Evrope.

Svet

Izvor: Index

Četvrtak, 19.01.2017.

19:54

Turistički raj postao ratna zona, Evropljani beže
Foto: Thinkstock

Posle propasti poslednjeg diplomatskog pokušaja da se predsednik Gambije Jahja Džameh privoli da prizna izborni poraz, vojska Senegala najavila je da će preći granicu i intervenisati.

Pukovnik Abdou Ndiaie naredio je da će vojska ući u Gambiju ako Džameh ne pristane na mirni prenos vlasti do roka. "Spremni smo. Ako se političko rešenje ne pronađe, mi ćemo se uključiti."

Regionalnu snagu koja se sprema na invaziju čine vojnici iz Senegala, Gane, Toga, Malija i Nigerije, pod patronatom Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS), koja je pozvala Džameha da odstupi.

Džameh, koji vlada Gambijom već 22 godine, prvo je nakon izbora u decembru čestitao opozicionom kandidatu Adami na pobedi. Međutim, ubrzo nakon toga, predomislio se i objavio da neće odstupiti s funkcije.

Većina ministara već je dala ostavku i napustila zemlju. Džameh je proglasio i 90-dnevno vanredno stanje, dan pre nego što je trebalo da se povuče s vlasti.

Hitna evakuacija turista

Na aerodromu Banjul situacija je haotična. Nakon što je predsednik proglasio vanredno stanje, britanski Forin ofis izdao je uputstva svojim građanima da izbegavaju put u Gambiju i turističke agencije su odlučile da evakuišu sve svoje klijente.

Hiljade turista ukrcalo se u autobuse koji vode iz odmarališta i čekalo u redovima na aerodromu za prvi let iz zemlje. 1000 njih evakuisano je odmah, a još oko 2500 turista čeka da se uvedu vanredni letovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: