Kad domaćin Davosa "učini": Susret od 6.000 funti

Pored uglednih političara, ekonomista, selebritija u Davos su stigli i konobari, sobarice, recepcionari, koktel majstori...

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

19:13

Kad domaćin Davosa
Foto: Tanjug/AP

Ovi prvi da pošalju poruke ili obezbede neku podršku za zemlju iz koje dolaze, ovi drugi da ispune hirove svetskih lidera, biznismena i bogataša koji su došli na Svetski ekonomski forum u švajcarskim Alpima.

I dok će gosti, među kojima su brojni predsednici i premijeri noć provesti u nekom od najluksuznijih hotelskih apartmana na svetu, osoblje koje je dovedeno u Davos spavaće u sobama koje će deliti sa još nekoliko ljudi, u krevetima na sprat.

Tomas Kleber, direktor najluksuznijeg hotela u Davosu, Grandhotel Belvedere pohvalio se Gardijanu da je ove godine zaposlio čak 300 ljudi kao poslugu. Kaže da je majstore zanata “ukrao” od mnogih svetskih hotela samo za ovaj forum. A to što ih je smestio u sobičke objasnio je gužvom u Davosu i time da je bilo vrlo malo mesta.

Ironija je možda što je glavna tema skupa ove godine baš nejednakost, odnosno sve dublji jaz između bogatih i siromašnih.

"Priznajem, ume da bude teško, ali ne dolaze svi ovde samo da bi radili, već da prisustvuju jednoj od najvećih manifestacija u svetu - zabavno je", kaže Kleber

Ni sam Kleber zbog poslovne tajne ne zna identitet svih gostiju, ali činjenica je da sastanci, žurke i iventi počinju od 6 h ujutru i traju do 3-4 h sledećeg jutra.

“Uvek je tu mnogo poznatih ljudi, poslovnih lidera i državnika", rekao je.

Hotel dobro naplaćuje svakoj kompaniji i svakoj osobi koja želi da iznajmi prostor u hotelu za svoj događaj.

Šef hotela nije želeo da otkrije ni cifre o kojima se radi, ali je poznat primer od prošle godine kada su jednoj kompaniji iz Silicijumske doline “izašli u susret “i preuredili garderobu za sastanak s predsednikom Estonije i to im naplatili šest hiljada funti.

To nije ni početak, jer da bi uopšte bili na Davosu, učesnici moraju da plate propusnicu za koju važi da je definitivno najskuplja na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: