Vujović: Važno je da zaustavimo krvarenje

Kada je reč o RTB Boru ili Azotari, najvažnije naći rešenje koje će prekinuti potrebu da dobijaju subvencije iz budžeta, kaže ministar finansija Dušan Vujović

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

14:15

Vujović: Važno je da zaustavimo krvarenje
Foto: Thinkstock

Na taj način će na duži rok, moći da privuku investitore, da rastu i razvijaju se.

"Važno je da se 'krvaranje' tih firmi zaustavi, da one nađu svoje mesto na tržištu, kako bi mogle da prežive i da na dugi rok nađu mogućnost da privuku investitore da rastu i da se razvijaju. Mi smo i sa MMF precizirali da to mora da se zaustavi i da se prekine finansijska pupčana vrpca između tih firmi i budžeta", rekao je Vujović novinarima u pauzi konferencije Juromani u Beču.

On je objasnio da je to neophodno ne samo što je novac iz budžeta novac građana, već zato što, ako imaju tu podršku, nemaju potrebu da se reformišu i promene stvari.

"Oni se prikopčaju na budžet i traže samo dalje pare, a tako ne može", rekao je Vujović.

Vujović je rekao da u budžetu nema dopunskih sredstva za RTB Bor i druge firme te da se nada da će insistirati da se one uklope u ono što je dogovoreno.

"Najlakše je napraviti gubitak, trošiti energente i ne prodavati svoj proizvod, i onda se obratiti budzetu da to pokrije", naveo je ministar.

Upitan da komentariše interesovanje Kineza za RTB Bor, rekao je da to nije zahvalno, jer se te stvari upravo dešavaju.

"Naš je interes da podržimo sve investitore koji mogu sredstvima, menadžmentom i tržištem da podrže i nađu rešenje. Ko će na kraju biti partner, to je proces koji mora da ima svoje rešenje", rekao je on.

Otežavajuća okolnost za Bor je, kako je rekao, i to što se tržište nalazilo u jako lošoj situaciji, pa su firme koje su u svetu bile dobre i efikasne bile u teškoćama.

"Niko ne želi od investitora da ulaže u momentu kada je cena polovina od one koja se očekuje na dugi rok", konstatovao je.

Prema njegovim recima, veoma je važno što postoji rešenost da se u firmama poput RTB Bora ili Azotare, "popravi" menadžment, jer je to ključno za poboljšanje njihovog poslovanja i efikasnosti, a samim tim i bolje upravljanje resursama.

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara o konkursku za direktore javnih preduzeća, rekao da je to proces koji zahteva poštovanje procedure raspisivanja konkursa i nalaženja pravih ljudi, a zatim i pravljenja odgovarajućih programa.

"U nekim od tih preduzeća programi već postoje, a u nekima ih treba napraviti, al i identifikovati ljude koji imaju odgovarajuća znanja", rekao je ministar.

U preduzećima kao što je EPS programi postoje već dve godine, prva promena se dogodila, a videćemo dalje, rekao je on dodajući da kada je reč o RTB Boru i Aztotari, jasno je da postoji niz stvari koje moraju da se srede da bi te firme našle svoje mesto.

"Na nekim od tih problema se radi godinama. Angažovane su firme koje su uradile analizu tehnoloških procesa, investicije, locirale šta nedostaje. Uradile su i analizu grešaka iz prošlosti", rekao je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: