Skuplja hrana povukla inflaciju

Potrošačke cene u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, porasle su u novembru za 0,4 odsto, zbog poskupljenja hrane, usluga i stanarina.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

14:48

Default images
Foto: Thinkstock.com

Indeks potrošačkih cena u Nemačkoj je ovog meseca porastao za 0,4 odsto, posle rasta iz oktobra od 0,3 odsto, pokazali su objavljeni preliminarni podaci nemačke kancelarije za statistiku Destatisa.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HIPC), koji kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), inflacija je u novembru u Nemačkoj iznosila 0,3 odsto, što je ubrzanje u odnosu na oktobarsku od 0,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Cilj ECB je godišnja stopa inflacije od nešto ispod 2,0 odsto, a ta institucija je, kako podseća Frans pres, ranije ove godine pokrenula niz mera za podizanje cena i približavanje inflacije ciljanom nivou.

Danasnji podaci o inflaciji su preliminarni, budući da su dobijeni na osnovu podataka o inflaciji iz šest od 16 saveznih nemačkih država, dok će konačni podaci iz svih 16 država biti objavljeni 11. decembra, navodi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: