Mistrali će izgleda završiti u Egiptu

Francuska pregovara sa Egiptom o prodaji dva nosača helikoptera "mistral", nakon što je prošle godine otkazala ugovor sa Rusijom zbog ukrajinske krize.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

15:27

Default images
Foto: Beta/AP

Egipat nastoji da poveća svoju vojnu moć zbog dvogodišnjih nemira širom Sueckog kanala i Sinajskog poluostrva, ali i zbog straha da će se libijska kriza preneti i na tu zemlju, prenosi agencija Rojters.

"Mistral" je poznat zbog svoje fleksibilnosti, kao i mogućnosti da nosi 16 helikoptera i 1.000 vojnika. Prodaja nosača helikoptera takođe se uklapa u novu francusku strategiju favorizovanja sunitsko-arapske nacije, iz političkih i iz komercijalnih razloga.

Neimenovani izvor Rojtersa naveo je da pregovori sa Egiptom o prodaji "mistrala" postoje i da relativno napreduju.

On je dodao da ako dogovor postoji, delom bi bio finansiran novcem iz arapskih država koje smatraju egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija osloncem u borbi protiv "Muslimanskog bratstva''.

Egipat i Saudijska Arabija deo su koalicije koja se bori protiv hutskih pobunjenika u Jemenu, a saglasile su se krajem jula da učestvuju u stvaranju zajedničkih arapskih vojnih snaga, kao i u definisanju pomorskih granica tih snaga na Crvenom moru.

Drugi izvor je potvrdio da su pregovori u toku, ali da je način plaćanja nejasan, navodi britanska agencija.

Predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je juče da postoji veliki broj potencijalnih kupaca nosača helikoptera, a izvori su ranije ovog meseca naveli da se među zainteresovanim zemljama nalaze i Brazil, Singapur, Malezija i Kanada.

''Francuska je odlučila da razmotri Egipat kao glavnog igrača sa Bliskog istoka. Njegova stabilnost je od ključnog značaja, a i Egipat takođe očekuje mnogo od Francuske'', izjavio je juče Oland na godišnjem govoru o spoljnoj politici.

Prošle godine, Egipat je kupio male ratne brodove "govind", koje je takođe izgradio proizvođač "mistrala" DCNS' kao i ratne brodove srednje veličine "frem".

Francuski zvaničnici su takođe obrazložili da troškovi otkazivanja prodaje dva nosača helikoptera Rusiji iznose malo manje od milijardu evra.

Portparol francuske vlade Stefan le Fol izjavio je da je taj iznos uključuje povraćaj svega što je Rusija unapred platila, ali da ne može da kaže koliki je iznos tačno u pitanju pre nego što se parlament formalno informiše.

Taj iznos ne uključuje skupe troškove održavanja ratnih brodova u francuskom gradu Sen Nazeru.

Ugovor od 1,2 milijarde evra trebalo je da bude najveća prodaja naoružanja između države članice NATO i Rusije.

Proizvođač "mistrala" DCNS i Ministarstvo odbrane Francuske odbili su danas da komentarišu potencijalne pregovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: