Svet

Četvrtak, 16.07.2015.

10:07

Ko se nadao - spas stiže od omraženih

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda nagovestila je da se grčki poverioci približavaju stavu da ublaže teret duga Grčke.

Izvor: B92

Default images
Foto: Tanjug, AP

"Imam neku nadu, jer koliko shvatam, u proteklih nekoliko sati bilo je više pozitivnih tonova u prilog restrukturiranju grčkog duga”, rekla je Lagard Si-En-Enu.

"Mora se naći način da se Grčka oslobodi tog tereta i omogući joj da pokaže da to možebiti povratak na pravi put”, kazala je ona.

Lagard je iznela nekoliko načina na koje se to može uraditi: davanje Grčkoj više vremena za otplatu duga, produžetak za otplatu, smanjenje kamatnih stopa i otpis dela ukupnog duga.

Međutim, ona ističe da otpis dela duga nije prihvatljivo za vlade evrozone.

MMF smatra da bi Atina trebalo da dobije grejs period od 30 godina pre nego počne da otplaćuje dugove. Fond je tu preporuku izneo u poražavajućoj analizi grčkog duga koja je raspršila ideju da trenutni plan za spasavanje može da deluje bez mnogo izdašnijeg relaksiranja duga.

Iako ovaj izveštaj ide u prilog Sirizi, jasno je da Fond nije miljenik grčke levo orijentisane vlade.

Lagard je bila uverena pre godinu i po da je Grčka nap utu samoodrživosti. Ona krivi vladu koju predvodi levičarska Siriza za nazadovanje mera štednje i sprovođenja reformi koje je prihvatila prethodna grčka vlada.

Međutim, uprkos kritičnom tonu, čini se da će intervencija MMF-a pomoći Grčkoj u izuzetno teškim pregovorima o sitnim slovima na 86 milijardi evra vredan paket mera spasavanja, koji će uslediti narednih mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: