Carić: Berze će crveneti zbog Grka

Kakvi god da budu konačni rezultati referenduma u Grčkoj, berze će početi da se crvene, kaže Slavko Carić iz Erste banke.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

22:24

Default images
Foto: Beta/AP

Prema njegovim rečima banke u Grčkoj će morati još malo da ostanu zatvorene jer nema dovoljno novčanica i verovatno će posmatrati kako će tržišta reagovati na ishod eferenduma.

Carić je, gostujući u emisiji o grčkom referendumu na B92, rekao da će nakon referenduma franak verovatno početi da skače, ali i dolar. Međutim, objasnio je da su samo trenutne oscilacije.

Govoreći o položaju grčkih banaka u Srbiji, on je istakao da iako su u grčkom vlasništvu te banke posluju po našoj regulativi i njih kontoliše NBS.

Prema njegovim rečima, Evropa će nakon referenduma u Grčkoj verovatno biti pažljvija u merama koje sprobodi jer je delom sama izazavala ovkakvu situaciju.

„Mogućnost prelivanja grčke krize sigurno postoji, ali ne postoji još mehanizam za izbacivanje „loših đaka“ i ukoliko Grci sada odu, to će biti presedan“, rekao je Carić.

On napominje da je cela priča oko referenduma utvrđivanje pozicije za što bolje pregovaranje s kreditorima što će se na kraju i dogoditi, kaže.

„Najgora stvar koja bi mogla da se dogodi kao posledica grexita jeste da se on desi preko noći“, rekao je Carić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: