Rampa Rusije Guglu, Tviteru i FB

Šef ruskog Roskomnadzora, Aleksandar Žarov zatražio je od Fejsbuka, Tvitera i Gugla da poštuju zahteve ruskog zakonodavsta.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

12:01

Default images
Foto: Beta/AP

On je podsetio da se mogu suočiti sa sankcijama ako nastave "nezakonite radnje" u Rusiji. Radi se o kazni i blokiranju stranica s protivpravnim informacijama, preneo je Tas.

Ranije je zamenik šefa Roskomnadzora (Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija) Maksim Ksenzov u svom dopisu Guglu, Fejsbuku i Tviteru ukazao da te kompanije ne poštuju zahteve ruskog zakona o blogerima (kako se obično nazivaju izmene i dopune zakona O informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija).

Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posećenosti njihovih stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identifikuju vlasnici naloga koje dnevno poseti više od 3.000 ljudi.

U svojim dopisima Ksenzov je takođe ukazivao da, ako kompanije ne uklone sa svojih sajtova "informacije koje sadže pozive na masovne nerede i učešće u ekstremističkim aktivnosti" i učešće u nedozvoljenim javnim događajima, Roskomnadzor će biti prinuđen da "ograniči pristup informacionim resursima na kojima su postavljene takve informacije".

Služba je više puta obaveštavala tri firme o prisustvu takvih informacija na njihovim sajtovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: