Kineske brze pruge spas ekonomije

Vodeći kineski biro za ekonomsko planiranje odobrio je izgradnju šest železničkih linija čija se cena procenjuje na 250 miliajrdi juana (40,8 milijardi dolara).

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

17:15

Default images
Foto: Freeimages.com

Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) nada se da će ulaganje u linije ukupne dužine više od 1.000 kilometara stabilizovati rast druge po veličini svetske privrede i pomoći posustaloj ekonomiji.

NDRC dodaje da će četiri brze pruge biti izgrađene u istočnim provincijama Šandong i đengsu i severoistočnoj Ljaoning, kao i između gradova Čengdu i Naning na jugozapadu zemlje.

Bruto domaći proizvod Kine je prošle godine uvećan 7,4 odsto, što je najsporiji tempo od 1990. Privredni rast je u prvom kvartalu usporio na 7,0 odsto, što je najslabiji kvartalni rezultat u poslednjih šest godina.

Zvanični Peking je prošle godine odobrio infrastrukturne projekte vredne 34 milijarde juana, uključujući železnicu, aerodrome, drumske i plovne puteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: