"Tesla" pokreće svet baterijama

Direktor kompanije Tesla Elon Musk pokušava da iz temelja promeni način na koji svet koristi energiju u svojim domaćinstvima.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

16:48

Default images
Foto: Thinkstock.com

A to bi se postiglo tako što bi se koristili milioni malih postrojenja napravljenih od solarnih panela i baterija koji bi se nalazili na krovovima kuća i garaža.

Iako će Tesla napraviti bateriju "Powerwall" planiraju da je prodaju raznim drugim kompanijama. Lista partnera uključuje i "SolarCity" koju su osnovali Muskovi rođaci Lindon i Piter Riv, a čiji je on predsednik i najveći akcionar.

Cena električnih automobila počinje od 70.000 dolara, pa baterije mogu biti preskupe za većinu potrošača. Predložena cena baterija je od 3.000 do 3.500 dolara u zavisnosti od kapaciteta, a to bi moglo da obeshrabri interesente, posebno kada je u pitanju proizvod koji ima ograničenu upotrebu.

"Ne verujem da će ovaj proizvod u početku biti interesantan prosečnom čoveku", priznao je Piter Riv, ali i da očekuje da će potražnja biti dovoljna i da će se značajno povećati broj baterija u domovima.

Međutim, Mosk je veoma ohrabren prvim odzivom i veruje da će Tesla i budući partneri uspeti da prodaju dve milijarde pakovanja baterija širom sveta, što je otprilike isti broj kao i vozila na putevima.

Iako će biti potrebno dosta vremena da se sve to ostvari, u Tesli se nadaju da će početi isporuku prvog, ograničenog broja "Powerwall" baterija ovog leta u SAD pre nego što krenu na međunarodno tržište sledeće godine.

Dugoročni plan je da se u svetu smanji korišćenje energije iz fosilnih goriva, pošto se stvaranje mreže kućnih baterija može kontrolisati kao da su u pitanju elekrane i to bi privredi moglo da pomogne da obezbedi dovoljno energije u ovo vreme velike potražnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: