Kriza rublje pogađa i Austriju

Kriza ruske rublje već ima i negativan uticaj po austrijsku privredu, tvrdi bečki dnevnik "Kurir".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

16:41

Default images

Pošto je vrednost rublje opala odmor u inostranstvu je postao za Ruse duplo skuplji, što posebno pogađa austrijski turizam, koji zimi rado dočekuje ruske goste, koji su važili za turiste koji najviše troše.

„Posebno ovi gosti troše relativno puno novca na šampanjac i skupa vina”, objašnjava bečki ugostitelj Jozef Bicinger.

Takođe i u planinama se brinu za zimsku sezonu. „Do sada su turisti sa istoka popunjavali rupe u januaru, ali sada imamo upola manje rezervacija“, ističe Andreas Sstajbl iz turističkog saveza Pacnaun-Išgl u Tirolu.

Isto tako pad vrednosti rublje zabrinjava austrijske velike banke popit Rajfajzenbank internacional (RBI) i Ban Austriju.

Vrednost deonica RBI pala je na najnižu vrednost od izlaska na berzu 2005.godine, pre svega jer je prošle godine još dve trećine dobiti dolazilo od ćerka banki u Rusiji. Bank Austrija ostvarivala je jednu četvrtinu dobiti u Rusiji.

Uz to obe banke su u Rusiji dale kredite u visini od oko deset milijardi evra, od čega 40 odsto u evrima i drugim valutama, te je sada skočila rata klijentima pa se postavlja pitanje do kada će moći da vraćaju kredite. Kriza u Rusiji odrazila se i na druge sektore austrijske privrede, te su neke firme morale uvesti skraćeno radno vreme.

Tako je kompanija MAN, zbog gubitka velike porudžbine kamiona, oko 2.000 zaposlenih u Beču uvelo skraćeno radno vreme. Ukupno je 1.200 austrijskih firmi aktivno u Rusiji.

Ministar finansija Hans Jerg Sseling, međutim, opravdava sankcije protiv Rusije, ocenjujući da su one „politički ispravne“.

U intervjuu bečkom dnevniku „Standard“ on je kazao da će kriza rublje pogoditi austrijsku privredu, posebno turizam, ali da je, nakon dugih pregovora sa Evropskom komisijom, pošlo za rukom da se u poslednjoj meri sankcija tema finansiranja od strane banaka izuzme.

Austrija je dugo godina računala na tržišta kao što su Rusija i Belorusija, i prema ministru, sada će morati da idu na druga tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: