Abe leči, a Japan tone sve dublje

Japanski premijer Šinzo Abe pažljivo će pratiti efekte koje su aprilsko podizanje poreza na dodatu vrednost i rastuće cene goriva imale po privredu zemlje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2014.

10:04

Default images

Jedan od glavnih razloga za tu najavu je to što Abe do kraja ove godine mora doneti odluku o drugom podizanju PDV-a u 2015. godini.

Tokom sednice japanskog parlamenta, Abe je ponovo naglasio da je njegov prioritet i dalje borba protiv višedecenijske deflacije, prenosi agencija Rojters.

"Nastojimo da oživimo privredu i istovremeno nastavimo sa sprovođenjem fiskalne konsolidacije. Ključna misija Abeovog kabineta je da svaki pojedinac u svakom kutku Japana oseti posledice ekonomskog oporavka", poručio je Abe.

Aprilsko podizanje stope PDV-a sa pet na osam odsto je u drugom tromesečju gurnulo privredu Japana u najdublju krizu od globalne finansijske krize iz 2009. godine, što je izazvalo bojazan da će novo podizanje stope PDV-a na deset odsto, najavljenog za narednu godinu, uzrokovati još veću krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: