Evo šta Rusi kažu da smo izvozili

Moskva je spremna da izađe u susret u rešavanju problema oko izvoza mesa iz Srbije u Rusiju, kaže ministar poljoprivrede Rusije Nikolaj Fjodorov.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 17.06.2014.

11:06

Default images

Fjodorov je u Moskvi, na početku razgovora sa srpskim ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, naveo da je prema podacima tog ministarstva "u poslednje vreme (u Rusiju) stizalo meso iz trećih zemalja, Hrvatske, Španije, Mađarske, sa oznakama Srbije", dodajući da se to kosi s međunarodnim pravilima.

Naveo je i da je bilo slučajeva da je umesto deklarisane dimljene slanine pronađeno "nešto sasvim drugo".

Ljajić: Na putu da rešimo spor

Predstavnici srpske i ruske vlade dogovorili su danas u Moskvi konkretne mere za prevazilaženje problema u izvozu svinjskog mesa iz Srbije na to tržište.

"Na putu smo da ovaj problem rešimo i da se ovakve situacije više ne ponavljaju", izjavio je potpredsednik vlade Rasim Ljajić istakavši da očekuje skoro rešenje tog problema. Ljajić je kazao da je ruska strana bila potpuno zadovoljna objašnjenjima srpske delegacije.

Srbija je jedina evropska zemlja koja u ovom trenutku ima mogućnost i dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju i to je ogromna šansa koja ne sme biti dovedena u pitanje zbog pojedinačnog izvoznika koji možda želi da na različite načine ostvari profit veći od regularnog, rekao je Ljajić u telefonskoj izjavi Tanjugu. On je nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Nikolajem Fjodorovim i čelnicima veterinarskih inspekcija dve države istakao: "Ne možemo na osnovu jednog incidenta ugroziti reputaciju naših izvoznika - osam proizvođača svinjskog mesa koji imaju dozvolu za izvoz na rusko tržište i nikada nije bilo problema".

Srpski ministar trgovine preneo je da je sa ruskom stranom dogovoreno da njihovi eksperti iz Uprave za veterinu posete Srbiju i održe seminare za naše proizvođače i inspektore kako bi usaglasili sve standarde vezano za izvoz mesa iz Srbije na rusko tržište.

"Takođe, dva naša eksperta će boraviti u Rusiji gde će raditi na standardizaciji takozvanih elektronskih sertifikata da bi sprečili ovakve situacije u budućnosti i preventivno delovali", kazao je Ljajić.

Dogovoreno je i da na operativnom nivou uspostavimo kontakte između dve uprave za veterinu i na taj način na dnevnom nivou rešimo eventualne probleme ako do njih dođe, naveo je ministar.

Srpska delegacija, dodao je, informisala je ruske kolege o svim detaljima vezanim za ovaj slučaj.

Predstavnici Srbije su predočili i mere koje su preduzete, odnosno da je inspektor, koji je radio na tom slučaju, suspendovan, a nesavesnom proizvođaču je zabranjen izvoz dok se cela situacija ne razreši.

Takođe, i drugi nadležni državni organi su uključeni u ispitivanje celog slučaja i ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotreba, biće podneta krivična prijava protiv proizvođača, kazao je Ljajić.

Nije bilo crva u svinjskom mesu

Srpska veterinarska inspekcija danas je dostavila dokaze ruskoj strani koji praktično demantuju tvrdnje da su u jednoj klanici koja izvozi svinjsko meso na to tržište pronađeni crvi, izjavila je Tanjugu načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

Čelebićanin, koja je član srpske delegacije koju u Moskvi predvodi potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, objašnjava da je u razgovoru s ruskom stranom razjašnjen problem navodno crvljivog mesa namenjenog ruskom tržištu, o čemu su ovih dana pisali pojedini beogradski mediji.

Ona je objasnila da "crvi nisu pronađeni u mesu, već u otpadu od iznutrica koji se nalazilo u kontejneru spremnom za transport ka kafileriji".

Čelebićanin je napomenula da je na sastanku s ruskom stranom bilo reči i o neadekvatno upakovanoj pošiljci industrije mesa "Đurđević" i sertifikatu koji ga je pratio.

"Đurđeviću je zabranjen izvoz na tržište carinskog saveza Rusije, Belorusije i Kazahstana, i na ostala tržišta, dogod traje istraga", navela je Čelebićanin u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Istakla je da istragu treba završiti do kraja jer se radi o sumnji da se meso iz EU u Srbiji prepakuje, a potom izvozi u Rusiju. Tu sumnju je, kako je navela, izazvao povećan izvoz svinjskog mesa iz Srbije, kao i to što je kartonska kutija sa oznakama EU u pošiljci proizvođača "Đurđević" bila na paleti ispod zamrznutih blokova robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: