Krugman radi posao koji ne postoji

U igri za novac"pobednik-sve-uzima" u trci za parama, statusom i za, najvažnije od svega - privlačenjem pažnje - ekonomista Pol Krugman izašao je kao pobednik.

Svet

Izvor: BIF

Subota, 19.04.2014.

10:06

Default images

Sada ubira plodove svog sedenja na tom klizavom vrhu, piše Virdžinija Postrel za Bloomberg.

Kao Majkl Džordan, Šarliz Teron ili Kim Kardašijan i on se, kao "brend ambasador", našao u tom kolu, smatra Postrelova.

To, naravno, nije njegova zvanična titula. Angažovan kao "uvaženi profesor" na 'Graduate' centru Univerziteta u Njujorku (CUNY), vezanom za svoj Istraživački centar Luksemburg (LIS), Krugman će biti plaćen 225 hiljada dolara za svoj devetomesečni angažman - što je $25.000 mesečno, ili "četvorostruko više od prosečnog prihoda jednog njujorškog domaćinstva". U prvoj godini Krugman neće predavati već će samo imati jedan seminar po završetku dotične. "Od Vas se neće očekivati da predajete ili pratite studente", kaže se u ovoj pismenoj ponudi, dobijenoj po zahtevu zasnovanom na američkom zakonu o slobodnom pristupu informacijama. "Umesto toga, od Vas će se tražiti da doprinesete inicijativi naših LIS studija o nejednakosti, kao i da igrate samo skromnu ulogu u našim javnim nastupima."

Za one koji mrze Krugmana, ovo bi moglo zvučati kao javno/ državno finansiranje posla koji ne postoji. Čak i njegovim simpatizerima ovo deluje "strašno ironično" - da će ovaj "titularni posao" Krugman dobiti upravo od Centra za proučavanje nejednakosti.

Ovo je, ipak, samo pitanje talentovanosti i sluha za tržište, nastavlja dalje Virdžinija Postrel.

"Krugman ima nešto vredno da ponudi, a to nije njegov veliki mozak. CUNY ga ne plaća zbog njegovog nobelovskog istraživanja o teoriji trgovine, kao što ni J'adore nije unajmio Šarliz Teron jer je dobila Oskara za ulogu serijskog ubice u "Monstrumu". I univerzitet, baš kao i J'Adore, kupuju nešto - ovog puta Krugmanov imidž i pažnju koju on donosi.

Ukratko, čelnici Univerziteta CUNY nadaju se da će Krugman učiniti za njihovu popularnost i privlačenje pažnje ono što je Skarlet Johanson uradila za SodaStream: njihov opskurni brend dopreće do svesti javnosti (po mogućstvu bez nereda, bojkota, i sličnih stvari). A dosad je ova taktika funkcionisala, završava gnevno Virdžinija Postrel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: