Obama: Prekinite fabrikovanu krizu

Američki predsednik Barak Obama pozvao je Kongres da prekine "fabrikovanu krizu" i da usvoji novi federalni budžet.

Svet

Izvor: B92

Subota, 02.11.2013.

12:14

Default images

U redovnom nedeljnom obraćanju naciji, Obama je rekao da je ono što većina ljudi čuje iz Vašingtona "velika količina neusredsređene buke, koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa stvarima do kojih vam je stalo", prenosi Frans pres.

"Iz tog razloga, želim danas da prekinem sa tom bukom i da otvoreno razgovaramo o onome što moramo preduzeti. To počinje sa okončanjem onoga što je ugrozilo našu ekonomiju u proteklih nekoliko godina, a to je konstantan ciklus fabrikovanja krize i autodestrukcije", izjavio je Obama.

Naime, pre nešto više od dve nedelje SAD su jedva prošle kroz težak spor o budžetu i nivou javnog duga, koji je pretio da gurne zemlju u bankrot i uzrokovao 16-dnevnu blokadu vlade.

Ukoliko novi budžetski sporazum ne bude bio postignut do 15. janura, uslediće nova runda automatskog kresanja potrošnje.

Obama je poručio Kongresu da "mora usvojiti budžet, koji će izostaviti stvari koje nam ne trebaju, i ukloniti poreske manjkavosti koje ne pomažu otvaranju novih radnih mesta, kako bi se oslobodila sredstva za stvari koje su zaista potrebne za otvaranje novih radnih mesta i podsticanje rasta".

Predsednik SAD se, takođe, osvrnuo na ovonedeljeni izveštaj ministarstva finansija, koji je potvrdio da je, otkako je Obama došao na vlast, budžetski deficit smanjen za više od polovine.

Američki deficit za fiskalnu 2013. godinu, koja je završena 30. septembra, bio je 4,1 odsto BDP-a, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Odnos deficita prema BDP-u je prošle godine bio sedam odsto, nakon što je u 2009. dostigao 10 odsto, kada je vlada uveliko trošila sredstava u borbi s najgorom recesijom u poslednjih nekoliko decenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: