Afrika novi magnet za investitore

Tokom proteklih deset godina šest od 10 najbrže rastućih svetskih ekonomija sitgle su iz Afrike, piše časopis “Ekonomist“, a prenosi portal business.hr.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

20:22

Default images

Istovremeno se zemlje subsaharske Afrike u protekle tri godine mogu pohvaliti rastom BDP-a većim od pet odsto. Naravno, ti podaci nisu mogli proći nezapaženo - na njih su reagovali strani investitori, pa su glavne berze u Nigeriji i Keniji u proteklih godinu uzletele za više od 50 odsto.

Afrika investitore iz razvijenog sveta privlači i zato što joj nedostaje ušteđenog novca i svežeg kapitala što stvara priliku za veće povrate na ulaganja od onih koji se mogu ostvariti kod kuće, odnosno na razvijenim tržištima, piše “Ekonomist“.

Ali nisu sva tržišta u Africi jednaka. Severna Afrika koja je povezana sa trgovinom na Sredozemlju je prilično dobro razvijena i neki je smatraju odvojenim predlogom za investiranje. U sličnom položaju je i Južnoafrička Republika, najveća ekonomija na kontinentu, koja ima niže stope privrednog rasta i "zreliju" potrošačku i finansijsku industriju.

Pravo uzbuđenje može se naći na "tržištima na granici" - zemljama subsaharske Afrike. "Tu se može naći pravi ukus", kaže fond menadžer Stanlibovog afrikčkog fonda iz Johanezburga Tabo Nkalo.

Mali investitori koji žele da se oprobaju na tržištima koja je “Ekonomist“ proglasio "najvrućom granicom" mogu se odlučiti na kupovinu udela u mešovitim fondovima ili nekom od fondova koji mehanički prati indekse berza na "tržištima na granici".

Fond menadžeri su prilično oprezni i biraju samo likvidne deonice - na berzi u Nigeriji, najvećem tržištu kapitala u subsaharskoj Africi, tek je 20-ak od 200 izlistanih deonica dovoljno likvidno da bi se menadžeri mešovitih fondova osećali ugodno.

Jedan od načina na koji se može zaobići nedostatak likvidnih deonica u Africi je investiranje u deonice koje na tom kontinentu imaju većinu imovine ili ostvaruju većinu dobiti, ali su izlistane drugde.

Neke rudarske kompanije čijim se deonicama trguje na berzama u Londonu i Torontu većinu imovine imaju u Africi, no problem kod takvih deonica je što se ulaganjem u njih više kladi na cene roba i veštinu tima geologa nego na veću priču o razvoju afričke ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: