Svi padaju, Mercedes raste

Nemačka grupacija Dajmler, vlasnik prestižnog brenda Mercedes-Benc objavila je "snažan" start na početku 2012, zahvaljujući rastu tražnje za njenim vozilima.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

14:26

Default images

Dajmler je objavio da je zarada konzorijuma porasla 20 procenata na 1,4 milijardi evra (1,9 milijardi dolara) u periodu od januara do marta ove godine.

Profit kompanije, meren zaradom pre isplate kamata i poreza (EBIT) porastao je pet procenata na 2,13 milijarde evra, na osnovu deveto-procentnog povećanja prodaje u ukupnoj vrednosti od 27 milijardi evra.

Prodaja Dajmlerovih robnih marki porasla je devet procenta, na oko 502.000 vozila, kao i isporuke luksuznog brenda Mercedes-benc u istom procentu, oko 338.000 prodatih kola. Isporuke odeljenja za izradu kamiona povećane su 21 odsto, na oko 107.600 komada. Cilj je Dajmlera da postigne "veće brojke" od 2,1 milion vozila prodatih u 2011.

Plan je da se ponovo poveća i prihod u 2012, posle značajnog rasta ostvarenog u 2011, zahvaljujući pre svega nadprosečnom rastu na tržištima zemalja u usponu i u Severnoj Americi, saopštio je Dajmler, čije su akcije porasle danas 3,2 odsto na 42,66 evra na evropskim berzama.

Mercedes i odeljenja za izradu kamiona uknjižili su manju zaradu zbog toga što su povećana izdavajanja za nove model u nadi da će se ostvariti veći profit u narednim tromesečjima. Zarada je smanjena tri odsto u Mercedes-Bencovom odeljenju za izradu automobila, najvećoj kompaniji grupe Dajmler.

Na te rezultate su uticala veća ulaganja u širenje kapaciteta, nove tehnologije, kao i nešto niža cena vozila na vrlo važnom kineskom tržištu, ocenila je uprava Dajmlera. Pauza nastala u proizvodnji je rezultat širenja fabrike u Pekingu, što je dovelo do restrikcija u ponudi mnogih modela u Kini u prvom tromesečju.

Mercedes je i pored toga prodao rekordnih 314.000 vozila u prva tri meseca ove godine, uključujući i 12-procentni rast na usporenom tržištu u zapadnoj Evropi, gde je privreda uzdrmana dužničkom krizom, pre svega u zemljama evro zone.

Zarada grupacije je potpomognuta dobrim rezultatima finasijskih servisa Dajmlera gde je profit porastao sedam odsto, kao i zbog rasta vrednosti akcija koje grupa drži u EADS-u, Evropskom konzorcijumu za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: