Džobs više nije prvi čovek Epla

Osnivač i dosadašnji prvi čovek kompanije Epl Stiv Džobs dao je iznenada otkaz na mesto izvršnog direktora te kompanije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2011.

00:11

Default images

Njegov ponovni odlazak iz Epla, nakon 14 godina vođenja te kompanije, ipak ne dolazi kao potpuno iznenađenje s obzirom na to se spekuliše da je razlog zdravlje, sa kojim već duže vreme ima problema.

On je pre dve godine imao operaciju transplantacije jetre u borbi sa rakom pankreasa koji mu je dijagnostifikovan 2004. godine.

Iako je pobedio rak, Džobs je od januara bio na bolovanju iz neobjavljenih razloga, pojavivši se u međuvremenu samo na predstavljanju druge generacije uređaja iPad i Eplovoj godišnjoj konferenciji. "Uvek sam govorio da, ako ikada dođe dan kad više neću moći da ispunjavam svoje dužnosti i očekivanja kao izvršni direktor, biću prvi koji će vam to staviti do znanja. Na žalost, taj dan je došao", naveo je Džobs u obrazloženju svog odlaska.

Džobs je u svom saopštenju naveo i da će ga zameniti operativni direktor Epla Tim Kuk, koji u kompaniji radi već 13 godina i koji je pratkično već menjao Džobsa tokom njegovog odstustva zbog bolesti. Istovremeno, Džobs će biti postavljen za predsednika borda direktora Epla.

On je, inače, kompaniju Epl osnovao u garaži 1976. zajedno sa partnerima Stivom Voznijakom i Ronaldom Vejnom. Stručna javnost ga smatra tvorcem uspeha Epla poslednjih godina i čovekom koji je kompaniju vratio s ivice bankrotstva kada se u nju po prvi put vratio 1997. godine.

Njegovom vizionarstvu pripisuje se i veliki uspeh Mekovih računara na tržištu, i naročito globalna popularnost uređaja iPod, iPhone i iPad koji su, svaki u svom segmentu među najznačajnijima na tržištu.

Kompanija u poslednje vreme niže uspeh za uspehom, pa je tako nedavno čak bila i najvrednija na svetu sa kapitalizacijom od čak 350 milijardi dolara. Trenutno, ispred Epla je samo naftni gigant Ekson.

Cena Eplovih deonica na američkoj berzi pala je, očekivano, nekoliko procenata nakon objave Stiva Džobsa da napušta njeno čelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: