Svet

Sreda, 18.05.2011.

17:41

Merkel: Na jugu Evrope se malo radi

Savezna kancelarka Angela Merkel je poručila da je Nemačka spremna da pomogne drugim zemljama Evropske unije (EU) kada su u krizi.

Izvor: Beta

Default images

Istovremeno, ona je zatražila i da građani ovih država više rade.

Na skupu njene stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, kancelarka je kritikovala to što se u zemljama na jugu EU odlazi rano u penziju i što zaposleni imaju dugačak godišnji odmor.

"Nije reč samo o tome da se ne treba zaduživati, već i o tome da u zemljama kao što su Grčka, Španija ili Portugalija ne može da se ide u penziju ranije nego što je to slučaj u Nemačkoj. Važno je da svi ulažu iste napore", rekla je kancelarka.

U Nemačkoj je, posle dugog stranačkog sporenja, starosna granica za odlazak u penziju podignuta sa 65 na 67 godina, a niz ekonomista veruje da će ona morati da bude povećana čak na 69 godina da bi se očuvalo sadašnje blagostanje.

"Mi ne možemo da imamo zajedničku valutu i da jedni imaju baš mnogo odmora, a drugi baš malo. Dugoročno to ne ide jedno sa drugim", prenose mediji reči Angele Merkel.

Savezna kancelarka je rekla da "Nemačka ne može da bude samo solidarna i da kaže da te zemlje (u krizi) mogu da nastave da se ponasaju kao i do sada".

"Nemačka pomaže, ali samo onda kada i drugi ulože napore. I to mora da se i dokaže", rekla je šefica CDU najavljujući spremnost za pružanje dalje pomoći zemljama EU u krizi.
Predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Zigmar Gabrijel je u izjavi za internet-izdanje magazina Špiegel kancelarki prebacio da širi "populizam" umesto da "iznosi argumente".

"Sramno je da gospođa Merkel tako lako proigrava evropsku ideju svojih prethodnika Adenauera, Branta, Šmita, Kola i Šredera, samo da bi dobila jeftin bulevarski aplauz. Time podgreva antievropsko raspoloženje, umesto da konačno preuzme odgovornost za Evropu kao celinu", naveo je Gabrijel.

Šef takođe opozicinih Zelenih Čem Ezdemir je ocenio da se kancelarkina "evropska politika sastoji još prevashodno od parola na partijskim skupovima" te da "samovoljno izdvajanje pojednih tema i problema niti pomaže zemljama kao što su Grčka, Portugalija ili Španija, niti daje vernu sliku realnog stanja", rekao je Ezdemir.

Magazin Špigel, prenoseći kritiku opozicije, navodi i da je dužnička kriza unutar EU ozbiljan problem za kancelarku i da njena vlada sa sve većom zabrinutošću prati zbivanja u Grčkoj koja uprkos pomoći od 110 milijardi u prošloj godini ne uspeva da prevaziđe probleme.

"Uskoro bi mogla i Grčkoj da zatreba nova finansijska injekcija, uključujući i novac iz Nemačke. A to će biračima moći da se objasni još teže nego što je bio slučaj sa prvom ratom pomoći", podseća nemački magazin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: