Grčka i Španija “ruše“ evrozonu

Finansijska kriza u Grčkoj opasno je narušila ugled evropske monetarne unije, ali i pojačala strahovanja za sudbinu Irske, Portugala, Španije, ali i Italije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

08:23

Default images

Londonski „Fajnenšel tajms“ navodi da Irska, Portugal i Španija kubure sa vrtoglavim rastom javnog duga, dok je u Italiji deficit manje-više pod kontrolom, ali se udeo u bruto domaćem proizvodu bliži grčkom nivo.

U Briselu napominju da je udeo Grčke u BDP-u evrozone samo dva do tri procenta i da joj zato ne može naneti nepopravljivu štetu. Ali, za samu Grčku, koja kao članica monetarne unije nema pravo da devalvacijom ublaži svoje probleme, proces oporavka biće bolan, smatra FT.

Istovremeno, profesor Njujorškog univerziteta Nuriel Rubini pesimistički ocenjuje perpektive Evropske unije i zajedničke monete - evra uz opasku da više od Grčke evrozonu ugrožava Španija. "U perspektivi, ne ove ili naredne godine, ali u budućnosti možemo očekivati raspad valutnog saveza u EU, i to je rastući rizik", rekao je Rubini.

Evrozona će, za sada, funkcionisati, "sa jakim centrom i nešto slabijom periferijom i u jednom trenutku neke od zemalja mogu izaći iz evrozone", odnosno napustiti evro, smatra Rubini koji je predvideo globalnu ekonomsku krizu.
Španiju i Grčku muče visoki budžetski deficiti i pad konkurentnosti. Te zemlje su u zoni evra, zato ne mogu da pribegnu devalvaciji što bi uz izvoz pomoglo za izlazak iz recesije, kaže Rubini.

"Španija kao četvrta ekonomija u regionu, bez obzira na sve probleme u Grčkoj, u većoj meri može da ugrozi evrozonu. U Španiji je slabiji bankarski sistem i stepen nezaposlenosti je viši, preko 19 odsto, gotovo duplo više od proseka EU", kaže on.

Prošle godine budžetski deficit Grčke preko četiri puta je premašio u EU utvrđenu kvotu od tri odsto BDP-a. Grčka je jedna od 13 zemalja koja po preporukama Evropske komisije u određenom roku treba da snizi budžetski deficit. Grčki dug ove godine mogao bi da dostigne 120 odsto BDP-a, što je najviše među zemljama članicama EU.

Prvi čovek Evopske centralne banke Žan Klod Triše, međutim, kaže da je apsurdno misliti da se evroblok može raspasti i da je to pitanje pokrenuto imajući u vidu tešku sistuaciju u Grčkoj koja se trudi da snizi budžetski deficit, dok Španija ima problema sa narastajućim dugom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: