GM postavio dodatne uslove za Opel

Američki "Dženeral motors" (GM) ispostavio je nove, dodatne uslove za prodaju svoje evropske filijale "Opel" kanadsko-ruskom konozorcijumu "Magna".

Svet

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

10:26

Default images

Mediji pišu da GM zahteva, između ostalog, pravo prioritetnog otkupa 55 odsto akcija koliko bi na osnovu već postignutog dogovora Magna trebalo da ima u fabrici automobila Opel, ukoliko se kanadsko-ruski partneri odluče da prodaju svoje deonice.

GM želi i da u budućem Upravnom odboru Opela ima polovinu od ukupno osam članova, u periodu od naredne tri godine. GM će, osim toga, insistirati na tome da se većinski paket akcija ravnomerno raspodeli između ruske Sberbanke i njenih partnera iz Magne.

Inače, GM je u četvrtak odlučio, posle dugih konsultatcija i pregovora, da proda svoju evropsku filijalu Opel austrijsko-kanadsko-ruskom konzorcijumu Magna.

Konzorcijum bi trebalo da ima većinski paket akcija Opela od 55 odsto, 35 procenata bi zadržao GM, a preostalih deset bi dobili zaposleni u fabrici koja se bori da preživi tešku finansijsku krizu.

Istovremeno, Evropska komisija je upozorila Nemačku da ne bi trebalo da pruža državnu pomoć Opelu kao zaštitu od zatvaranja Opelovih postrojenja u toj zemlji.

"Državna pomoć se ne sme uslovljavati dodatnim neekonomskim uslovima, koji se odnose na odabir mesta za ulaganje i/ili za odlučivanje o tome na kojim će se mestima sprovoditi mere restrukturiranja", izjavio je portparol Evropske komisije Johanes Lajtenberger.

Nemačka, koja je koordinirala pregovore o preuzimanju Opela, obećala je više milijardi evra pomoći i omogućila da se postrojenja u toj zemlji ne zatvaraju. U Belgiji Nemačku zbog toga optužuju za protekcionizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: