Svet

Ponedeljak, 02.06.2008.

16:34

Indijci kupili Jaguar i Lend rover

Najveći indijski proizvođač vozila Tata motors saopštio je da je od američkog Forda preuzeo fabrike i brendove Jaguar i Lend rover za 2,3 milijarde dolara.

Izvor: Beta

Default images

Sporazum je postignut u martu, a preuzimanjem su obuhvaćeni intelektualna svojina, proizvodni pogoni, dva dizajnerska centra u Velikoj Britaniji i prodajna mreža širom sveta.

"Jaguar i Lend rover su izuzetno značajni britanski brendovi, oni će zadržati identitete, a postojeći poslovni planovi će se sprovoditi kao i pre preuzimanja", kazao je predsednik Tata motorsa Ratan Tata u saopštenju.

Tata motors je prošle sedmice saopšio da će 1,7 milijardi dolara za finansiranje kupovine Jaguara i Lend rovera prikupiti iz emisije akcija i prodaje akcionarima, a nakon toga će još približno 600 miliona dolara prikupiti iz emisije akcija u inostranstvu.

Ford je dao 600 miliona dolara za penzijski program Jaguara i Lend rovera, a u prelaznom periodu pružiće podršku u oblasti informacionih tehnologija, računovodstva, testiranja postrojenja i finansiranja.

Kompanije će sarađivati i u oblasti dizajna i razvoja, i zajedno će razvijati tehnologije automobila na kombinovani pogon na benzin i struju.

Tata motors je treći svetski proizvodač automobila. Pre četiri godine preuzeo je ogranak južnokorejskog Daevua, ima zajednička preduzeća sa tajlandskim proizvođačem dostavnih vozila Tonburi i sa italijanskim Fijatom

Podsetimo, Tata motors će tokom 2008. godine početi da prodaje najjeftiniji automobil na svetu - "nano", za 2.500 dolara u Indiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: