Svet 8

17.05.2024.

14:26

Mađarska "lupila" veto; Nameravali su...

Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio danas da je Mađarska stavila veto na rezoluciju Saveta Evrope o Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Mađarska "lupila" veto; Nameravali su...
Profimedia

Podeli:

On je naveo da je rezolucija predviđala priznavanje samo jednog "mirovnog plana" Volodimira Zelenskog.

"Savet je i danas želeo da usvoji rezoluciju kojom je želeo da prizna mirovni plan predsednika Zeneskog kao jedinu mirovnu formulu koju treba razmotriti i podržati. Ovo je za nas neprihvatljivo. I drugi su pravili mirovne planove koji nisu ništa gori", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

On je naveo da je uložio veto na rezoluciju zato što je odbijen njegov predlog da se u nju uvrste i drugi mirovni planovi.
Prema oceni Sijarta, Savet Evrope je mogao da bude odlična platforma za stvaranje mira u Ukrajini, ali je ta prilika izgubljena isključenjem Rusije iz tog tela.

"Umesto isporuke oružja i maštanja o nuklearnom ratu, potrebni su nam pravi mirovni pregovori", rekao je Sijarto i dodao da su takvi pregovori mogući samo ako u njima učestvuju sve strane koje su u ratu.
 

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: