Svet

Sreda, 06.08.2014.

18:05

Finci za sankcije ali uz nadoknadu

Zapadne zemlje nastavljaju da računaju gubitke zbog antiruskih sankcija, i ako oni u Finskoj budu veliki ta zemlja će se obratiti EU sa zahtevom za nadoknadu.

Izvor: Tanjug

Default images

Finska može znatno da strada zbog zapadnih sankcija prema Rusiji, priznao je premijer te zemlje Aleksandar Stub, ali je dodao da su one neophodne.

"Pribegavamo sankcijama, ne prosto tako, nego da bi se za krizu u Ukrajini našlo diplomatsko rešenje", rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Po njegovom mišljenju, negativan uticaj antiruskih sankcija na privredu Finske može vremenom da poraste na milijardu evra, preneo je sajt Finmarket.ru.

"Ako pad ruske privrede bude tri odsto, bruto domaći proizvod (BDP) Finske može da se smanji za pola procenta", naveo je premijer podatke Centralne banke.

Ako pad bude veći, nastavio je premijer, Finska može da se obrati Evropskoj uniji, za dobijanje nadoknade. Stub je rekao da Finska u Savetu Evrope zastupa svoj stav da posledice sankcija treba da budu ravnomerno raspoređene među zemljama EU.

"Moramo da se priključimo sankcijama iz solidarnosti. U praksi to znači da one članice EU koje budu pogođene više od drugih, treba da dobiju neku kompenzaciju", ukazao je finski premijer.

Poljski ministar privrede je juče rekao da bi Poljska trebalo što je pre moguće da se obrati rukovodstvu EU sa zahtevom za naknadu gubitaka zbog zabrane uvoza poljskog voća i povrća u Rusiju.

On je precizirao da zbog uvedene zabrane, izvoz poljoprivrednih proizv

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

21 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

4 h

Podeli: