"Nema više da neko dobija platu, a da ne radi"

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je Srbija otvorila novu fazu u odnosima sa Međunarodnim monetarnim fondom i u definisanju ekonomskih politika u zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

11:57

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Vujović je na plenarnoj sednici pod nazivom "Vladina dostignuća, problemi i rešenja" na Kopaonik biznis forumu, podsetio da je Srbija pre desetak dana zaključila trogodišnji program fiskalne konsolidacije sa MMF-om, koji je započela krajem 2014. godine i koji je bio zasnovan na tri stuba.

"Jedan stub je bila makroekonomska stabilizacija, drugi ozdravljenje finansijskog sektora, a treći stub je bio uklanjanje svih problema u domenu realne ekonomije", rekao je Vujović.

Ministar je istakao da je Srbija, kao što je projektovala, uspela da dovede u ravnotežu dve linije - rashode i prihode - zahvaljujući čemu smo u 2017. godini imali budžetski suficit od 1,2 odsto BDP-a, a planirali smo deficit od 1,7 odsto BDP-a.

"Uspeli smo da preokrenemo liniju duga, to jest da smanjimo učešće duga u BDP-u, u čemu su nam pomogli i devizni kursevi, odnosno pad dolara, kao što su nam ranije odmagali", dodao je. Naš dug u dolarima je, kako kaže, još oko 8,5 milijardi dolara.

Vujović je podsetio na ekonomske programe od perioda Milke Planinc do današnjih dana, analizirajući razloge njihovih ograničenih efekata, i ocenio da smo sada prvi put na putu da sačuvamo inkluzivan održiv rast.

Ministar je istakao da smo uspeli da prilagodimo strukturni deficit za 4,0 procenta, precizirajući da smo ostvarili za 2,8 odsto bolji rezultat od onog koji je bio predviđen aranžmanom iz predostožnosti s MMf-om.

Vujović je podsetio da planirani rast BDP-a za ovu godini iznosi 3,5 odsto, da je on projektovan na očekivanjima oživljavanja proizvodnje u poljoprivredi i energetici, dodajući da u 2019. godini moramo da nadjemo druge izvore rast.

Ministar je naveo da je ubeđen da u narednom periodu možemo da održimo budžetski deficit na nivou 0,7 odsto BDP-a, ističući da je Srbiji od najvećeg značaja sada da dođe do investicionog rejtinga, odnosno da je kao pouzdanu i povoljnu investicionu destinaciju tržišta prepoznaju pre nego međunarodne rejting agencije.

"Srbiju tržišta već sada priznaju pre nego rejting agencije. Agencije su obazrivije nego tržišta", izjavio je Vujović.

Srbija je, kako je podsetio, nedavno dobila BB kreditni rejting, ali nam je potrebno još malo da bismo stigli do investicionog rejtinga pre nego završimo programe koje trenutno imamo. Takođe je naveo da je kamatna premija, odnosno trošak zaduživanja zemlje smanjen sa preko 600 baznih poena na ispod 100, i to ne samo državi već i privatnom sektoru, što je značajno.

Ministar je, predstavljajući grafikon koji je povodom buduće saradnje izradio šef misije MMF-a za Srbiju DŽejms Ruf, poručio da su za dostizanje održivog, brzog i inkluzivnog rasta neophodne četiri komponente: makroekonomska stabilnost, jače investicije, viši stepen produktivnosti i stabilan finansijski sektor koji može da podrži investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: