Ponedeljak, 05.03.2018.

11:57

"Nema više da neko dobija platu, a da ne radi"

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je Srbija otvorila novu fazu u odnosima sa Međunarodnim monetarnim fondom i u definisanju ekonomskih politika u zemlji.

Izvor: Tanjug

"Nema više da neko dobija platu, a da ne radi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

rak

pre 6 godina

Hajdemo redom Eps,Kolubara,Domovi zdravlja,razne agencije Siš,Pošta,Telekom...Poštovani dodajte ovom spisku još po želji i naravno dajte primer, naravno koji Vas ne ugrožava.

Bgd

pre 6 godina

U jednom trenutku ćemo i mi radnici vama morati da naplatimo plate koje niste zaradili... nemojte posle ponovo da se pozivate na restitucije i ostale gluposti!!!

mamakoka

pre 6 godina

I neko se seti da pomene trudnice i porodilje.Sta ih ode na posao da ne bi radilo ihaha ,ali Srbiju će trudnice i porodilje da srede.Sram vas bilo.

Khm

pre 6 godina

Pa u mojoj firmi ih ima bar 20-orica, mogu imenom i prezimenom da ih imenujem.
"Vizuelni kpmtrolor objekata" radno mesto gde inzenjer obilazi objekte u firmi i proverava u kakvom su stanju, itd...

C i n i k

pre 6 godina

A sta se radi na drzavna jasla 8 sati? Trebalo bi i zvanicno da im skratite radno vreme, da i zvanicno bude 3 sata, od 8 do 11. Toliko max.rade efektivno, a i to je optimisticki. A drzavna jasla prepuna stranackih vojnika...

Svasta

pre 6 godina

Osim... bar 10000 ljudi koji rade u fiktivnim srpskim institucijama na Kosovu (ne mislim na obicne radnike, vec rukovodioce svega i svacega) koji pripadaju pogodite kojo stranci... kad bi samo ispitali koliko direktora, zamenika i pomocnika ima, a da skoro 20 godina nisu videli Kosovo sa platama vecim od 100000 dinara, vecina u Srbiji bi pocela da pljuje krv od muke!

e pa sad

pre 6 godina

(polupripitomljeni texasanin, 5. mart 2018 17:16)
Broj zena domacica je sigurno 10 puta veci nego kod nas. Vrtici kostaju i po 1000 dolara po komadu pa je i logicno da im se ne isplati da rade. Baba servis tamo postoji samo medju manjinama i sirotinjom. Ja na njih i ne mislim. Mislim na srednju klasu

XXL

pre 6 godina

Radio sam i NISAM dobijao plate. Zatim sam tužio firmu za neisplaćene zarade i za to priložio tužbu sudu i dokaze o materijalnom stanju kako bi bio oslobođen od plaćanja sudskih taxi. Ali NE sud me tereti za 87.000 dinara bez obzira na čl.10 st.1 Zakona o sudskim taxama da ih platim iz razloga '... da će poverilac (ja) JEDNOG dana naplatiti svoje potraživanje i stoga sud smatra da je taxativni obveznik ...' drugim rečima po saznanju direktivom je sudovima naloženo da naplaćuju sve živo iako je mimo zakona. E to je Srbija sa ovakvim ministrima.

polupripitomljeni texasanin

pre 6 godina

polupripitomljeni texasanin, 5. mart 2018 15:41)Samo nisi naveo koliko udatih zena kada dobije decu u Americi prestaje da radi i postaju stay at home mame... Kod nas toga nema. Da ukines to sto ti pricas ne bi bilo dece uopste pa izvolte.

Prijatelju nemoze svaka porodica da priušti stayhome moms. Da bi jedan roditelj ostao kući drugi mora da zaradjuje dovoljno za oboje. Znaci tata bi morao da bude ili neko fakultetski obrazovan sa jakom zaradom ili jak privatnik, ili da radi 2 ili više poslova. U suštini jako mali procenat je stayhome mama.

Lepo

pre 6 godina

(polupripitomljeni texasanin, 5. mart 2018 15:41)
Samo nisi naveo koliko udatih zena kada dobije decu u Americi prestaje da radi i postaju stay at home mame... Kod nas toga nema. Da ukines to sto ti pricas ne bi bilo dece uopste pa izvolte

cobo

pre 6 godina

To za sistem nije bitno,kosnica zivi od malih pcelica radilica,sistem funkcionise! Poreski sistem je prisilan ako ne platis ceka te kazna,zatvor,plenidba i te pare koje se uplate prvo idu za sistem vecinom preko 50% a narod u malo srecnijim drzavama dobije 50% svojih para nazad,bolje receno oni koji placaju porez placaju za druge koji su ugrozeni tako da jedni placaju a drugi to trose.To je sistem i ako mu neko stane na put sistem ga kazni,protiv sistema ne moze niko :(

миксајло

pre 6 godina

Sta to znaci u Srbiji " ne raditi a primati platu" pojma nemam!? Jel moze bar neki primer, ko je razumeo ceo tekst ja sam se odavno predao.
(mio)

Мислим да се мало правиш луд, ал ево ипак ћу ти рећи: човека запосле на неком радном месту и он се води у свим књигама да ради то и то у тој и тој (државној) фирми и уредно му леже плата сваког месеца на његов текући рачун и фирма уредно плаћа порезе и доприносе, А ТАЈ ТИП СЕ НИКАД НЕ ПОЈАВЉУЈЕ НА СВОМ РАДНОМ МЕСТУ. И ко је таквог типа запослио? Његови ортаци/пајтоси/дужници/кумови/земљаци из партије на власти. И ко му омогућава да не долази на посао, а прима плату? Па исти ти пајтоси. Ови са Косова су масовно у оваквој комбинацији, ако ико то покуша да укине па убиће га ови к'о зеца и биће срећан ако после бар и неку малу уличицу назову по њему. Мене чуди да нас све ђутуре већ неко није темељно избомбардовао, преорао земљу и засадио нешто паметно јер од нас на овој земљи нема никакве вајде. Ваљда Бог чека да се довољно накотимо па да пусти неку силу на нас.

Чава

pre 6 godina

А ти што добијају плату а не раде су људи који су добили посао преко њихове партије

Boban

pre 6 godina

A sta ti radis;objasni ukratko.U tvoj posao spada politika ili struka.Kolika je tebi plata?Gde si bio od 1993-2003.Cime smo zasluzili tvoj aranzman?

polupripitomljeni texasanin

pre 6 godina

Ovom izjavom rizikujem da zvucim naivno ali neka gospodin ministar kaze gde to ima da se dobija plata a da se ne radi??? Ako je imalo, gde i ko je dobijao takve beneficije??? On kao ministar treba to da zna!
(Brother, 05. mart 2018 14:54)
Pa evo recimo moja sestra se porodila pre 15 meseci. A pre poroda je 4 meseca čuvala trudnoću. Na kraju će imati plaćenu pauzu od 2 godine a možda uspe da još produži. Ja kad pričam amerikancima oni kažu da imamo jako dobar standard :) U USA će posao da te čeka 2 meseca, nekada možda I malo duže da se vratiš na posao. Naravno firma ti ne placa ništa tokom perioda odsustva nego trebaš da imaš “short term disability” osiguranje koje će da ti plati 60-70% plate ali ne dobijaš nikakve beneficije (odbici za penziju, 401k odnosno ostavljanje novca na berzu da uštediš za starost...). Kada prodju 2 meseca nazad na posao a bena u obdanište. Da me neko ne shvati pogrešno, mislim da je dobro da majka provede 6-12 meseci s novorođenčetom ali kod nas se to zloupotrebljava a siguran sam da ima I drugih slučajeva slicne prirode. Ne opravdavam ni ovaj sistem trulog korporativnog kapitalizma ovde samo sam naveo primer.

Vlada

pre 6 godina

Nema nema,zato ja cekam jedan papir iz opstine godinu i po dana,i majka čeka rešenje za penziju godinu dana,zato sto u našoj Srbiji svi rade svoj posao.Prezadovoljan sam

mio

pre 6 godina

Dosta njih se u kometarima zali da rade a ne dobijaju platu, smatram sa punim pravom. Iskreno se nadam da ce je na kraju dobiti, sta se desava sa onima koji rade a nemaju maltene ni dan radnog staza? U Srbiji sam radio 8god. za razno razne od toga godinu i po za opstinu kao honorarac a dan radnog staza nemam u Srbiji??
Pre 9god. sam otisao iz zemlje, vec imam staz od 8god.
Prestacu da radim (sporazumno) za mesec dana,posle toga idem na zavod tj. trazim novi posao. Ukratko to su neke moje mogucnosti imati nadoknadu a ne raditi trenutno. Sta to znaci u Srbiji " ne raditi a primati platu" pojma nemam!? Jel moze bar neki primer, ko je razumeo ceo tekst ja sam se odavno predao.

@Милан

pre 6 godina

A nigde reci o vracanju neustanu umanjeni penzija?Penzioneri su dali velik doprinos finasijskoj konsolidaciji drzave,a sad o tom pitanju nigde ni raci gospodina Ministra?Od svakog penzionera ja uzeto ,zavisno od visine penzije od 10 ,22 i 25% vise od tri gadine.Nas penzionere niko sad ne pita kako zivimo?

Brother

pre 6 godina

Ovom izjavom rizikujem da zvucim naivno ali neka gospodin ministar kaze gde to ima da se dobija plata a da se ne radi??? Ako je imalo, gde i ko je dobijao takve beneficije??? On kao ministar treba to da zna!

d

pre 6 godina

Hahaha...i tako odem ja ujutro u 8:30 u jednu veoma veliku i bitnu drzavnu instituciju da predam za neka dokumenta. Unutra pusto, kaze portir "pa oni imaju neko cudno radno vreme od 9, 9:30, 10...
Kaze dodji posle 10, al ne kasnije od 13 jer tad ti moze pobeci.
Ne znam koga ovaj laze, svako ko je bilo sta imao sa drzavnim sluzbama zna kako je

nik

pre 6 godina

Kako nema???? Pa u drzavnim ustanovama je svaki drugi takav! Radio sam u par njih pa znam! Ova zemlja se raspada,nista u njoj ne funkcionise i niko od nadleznih ne radi svoj posao! Sve je ovo jedna velika sarena laza!

мерак

pre 6 godina

Па онда морате сменити око 3/4 људи у државним службама! Хоћете ли? Нећете... Ништа онда опет лажикате мало.

miroslav sarcanski

pre 6 godina

O tome da li neko prima platu a ne radi, ne pita se ovaj ministar, nego vodje stranaka na vlasti, a oni uvek nadju neko mesto za zasluzne partijske kadrove. Osnova programa sa MMF se zasnivala na reformi javnog sektora, sto je podrazumevalo isplatu otpremnina za mladje radnike u javnom sektoru, koji bi na duzi rok rasteretili budzet i aktiviranjem u privatnom sektoru isti dodatno punili. Na tom planu nije uradjeno prakticno nista, pa su cak ostvarene i "ustede" za te namene. Suficit je ostvaren tako sto su strani investitori, uz obilne subvencije, zaposlili nekvalifikovanu radnu snagu pa su povecanui prihodi po osnovu poreza i doprinosa , poreznici su prestali da vracaju PDV, a prolongirana je isplata subvencija i socijalnih davanja, pri cemu je najtragicnija "usteda" na naknadama za nezapolsene, posto je veliki broj mladih i obrazovanih otisao u inostranstvo. "Ustedelo" se ta takodje i na javnim investicijama koje su najmanje od zemalja u okruzenju, a opravdanje je sto i ne znamo kolika je vrednost drzavne imovine. Drzava nije otpisala. niti rezervisala potrazivanja od najvecih duznika,koja su oko 3 milijarde evra (pogledati spiskove) pa se i tu prilicno "ustedelo". Kada se sve sabere, prilicno se "ustedelo", samo je problem sto ce te ustede kad-tad doci na naplatu. I to verovatno onim pripadnicima mlade generacije, koji ne nadju aranzman ua inostranstvu. Kako bi bilo da se, za promenu, suocima sa stvarnoscu koja je daleko od ruzicaste?

Naismith

pre 6 godina

"Nema više da neko radi, a da ne dobija platu" kad ovo postignete onda se možete pohvaliti pred narodom ministre. Od mlaćenja statistikom narod nema koristi.

Voja

pre 6 godina

Gospodine ministre, slažem se sa porukom iz naslova članka.
Pitanje za vas i Vladu Srbije :
KAD ĆE POČETI DA VAŽI PRAVILO U SRBIJI, DA POSLODAVAC MORA DA ISPLATI PLATU ZAPOSLENOM???
U kakvoj državi živimo, kad neki poslodavci kasne sa isplatama i po 11 meseci, ne plaćaju doprinose godinama, A INSPEKCIJA ĆUTI???

jjss

pre 6 godina

Ajoj, da nije smesno bilo bi zalosno! Pa polovina zaposlenih u drzavnoj sluzbi tako radi! Krenite samo od raznoraznih kabineta i agencija, pa koliko je tu savetnika pa menadzera, zanimanja kolko volis! A svi izgibose od posla...........

Brother

pre 6 godina

Ovom izjavom rizikujem da zvucim naivno ali neka gospodin ministar kaze gde to ima da se dobija plata a da se ne radi??? Ako je imalo, gde i ko je dobijao takve beneficije??? On kao ministar treba to da zna!

мерак

pre 6 godina

Па онда морате сменити око 3/4 људи у државним службама! Хоћете ли? Нећете... Ништа онда опет лажикате мало.

d

pre 6 godina

Hahaha...i tako odem ja ujutro u 8:30 u jednu veoma veliku i bitnu drzavnu instituciju da predam za neka dokumenta. Unutra pusto, kaze portir "pa oni imaju neko cudno radno vreme od 9, 9:30, 10...
Kaze dodji posle 10, al ne kasnije od 13 jer tad ti moze pobeci.
Ne znam koga ovaj laze, svako ko je bilo sta imao sa drzavnim sluzbama zna kako je

nik

pre 6 godina

Kako nema???? Pa u drzavnim ustanovama je svaki drugi takav! Radio sam u par njih pa znam! Ova zemlja se raspada,nista u njoj ne funkcionise i niko od nadleznih ne radi svoj posao! Sve je ovo jedna velika sarena laza!

Naismith

pre 6 godina

"Nema više da neko radi, a da ne dobija platu" kad ovo postignete onda se možete pohvaliti pred narodom ministre. Od mlaćenja statistikom narod nema koristi.

Voja

pre 6 godina

Gospodine ministre, slažem se sa porukom iz naslova članka.
Pitanje za vas i Vladu Srbije :
KAD ĆE POČETI DA VAŽI PRAVILO U SRBIJI, DA POSLODAVAC MORA DA ISPLATI PLATU ZAPOSLENOM???
U kakvoj državi živimo, kad neki poslodavci kasne sa isplatama i po 11 meseci, ne plaćaju doprinose godinama, A INSPEKCIJA ĆUTI???

миксајло

pre 6 godina

Sta to znaci u Srbiji " ne raditi a primati platu" pojma nemam!? Jel moze bar neki primer, ko je razumeo ceo tekst ja sam se odavno predao.
(mio)

Мислим да се мало правиш луд, ал ево ипак ћу ти рећи: човека запосле на неком радном месту и он се води у свим књигама да ради то и то у тој и тој (државној) фирми и уредно му леже плата сваког месеца на његов текући рачун и фирма уредно плаћа порезе и доприносе, А ТАЈ ТИП СЕ НИКАД НЕ ПОЈАВЉУЈЕ НА СВОМ РАДНОМ МЕСТУ. И ко је таквог типа запослио? Његови ортаци/пајтоси/дужници/кумови/земљаци из партије на власти. И ко му омогућава да не долази на посао, а прима плату? Па исти ти пајтоси. Ови са Косова су масовно у оваквој комбинацији, ако ико то покуша да укине па убиће га ови к'о зеца и биће срећан ако после бар и неку малу уличицу назову по њему. Мене чуди да нас све ђутуре већ неко није темељно избомбардовао, преорао земљу и засадио нешто паметно јер од нас на овој земљи нема никакве вајде. Ваљда Бог чека да се довољно накотимо па да пусти неку силу на нас.

miroslav sarcanski

pre 6 godina

O tome da li neko prima platu a ne radi, ne pita se ovaj ministar, nego vodje stranaka na vlasti, a oni uvek nadju neko mesto za zasluzne partijske kadrove. Osnova programa sa MMF se zasnivala na reformi javnog sektora, sto je podrazumevalo isplatu otpremnina za mladje radnike u javnom sektoru, koji bi na duzi rok rasteretili budzet i aktiviranjem u privatnom sektoru isti dodatno punili. Na tom planu nije uradjeno prakticno nista, pa su cak ostvarene i "ustede" za te namene. Suficit je ostvaren tako sto su strani investitori, uz obilne subvencije, zaposlili nekvalifikovanu radnu snagu pa su povecanui prihodi po osnovu poreza i doprinosa , poreznici su prestali da vracaju PDV, a prolongirana je isplata subvencija i socijalnih davanja, pri cemu je najtragicnija "usteda" na naknadama za nezapolsene, posto je veliki broj mladih i obrazovanih otisao u inostranstvo. "Ustedelo" se ta takodje i na javnim investicijama koje su najmanje od zemalja u okruzenju, a opravdanje je sto i ne znamo kolika je vrednost drzavne imovine. Drzava nije otpisala. niti rezervisala potrazivanja od najvecih duznika,koja su oko 3 milijarde evra (pogledati spiskove) pa se i tu prilicno "ustedelo". Kada se sve sabere, prilicno se "ustedelo", samo je problem sto ce te ustede kad-tad doci na naplatu. I to verovatno onim pripadnicima mlade generacije, koji ne nadju aranzman ua inostranstvu. Kako bi bilo da se, za promenu, suocima sa stvarnoscu koja je daleko od ruzicaste?

jjss

pre 6 godina

Ajoj, da nije smesno bilo bi zalosno! Pa polovina zaposlenih u drzavnoj sluzbi tako radi! Krenite samo od raznoraznih kabineta i agencija, pa koliko je tu savetnika pa menadzera, zanimanja kolko volis! A svi izgibose od posla...........

Svasta

pre 6 godina

Osim... bar 10000 ljudi koji rade u fiktivnim srpskim institucijama na Kosovu (ne mislim na obicne radnike, vec rukovodioce svega i svacega) koji pripadaju pogodite kojo stranci... kad bi samo ispitali koliko direktora, zamenika i pomocnika ima, a da skoro 20 godina nisu videli Kosovo sa platama vecim od 100000 dinara, vecina u Srbiji bi pocela da pljuje krv od muke!

Vlada

pre 6 godina

Nema nema,zato ja cekam jedan papir iz opstine godinu i po dana,i majka čeka rešenje za penziju godinu dana,zato sto u našoj Srbiji svi rade svoj posao.Prezadovoljan sam

Чава

pre 6 godina

А ти што добијају плату а не раде су људи који су добили посао преко њихове партије

Boban

pre 6 godina

A sta ti radis;objasni ukratko.U tvoj posao spada politika ili struka.Kolika je tebi plata?Gde si bio od 1993-2003.Cime smo zasluzili tvoj aranzman?

XXL

pre 6 godina

Radio sam i NISAM dobijao plate. Zatim sam tužio firmu za neisplaćene zarade i za to priložio tužbu sudu i dokaze o materijalnom stanju kako bi bio oslobođen od plaćanja sudskih taxi. Ali NE sud me tereti za 87.000 dinara bez obzira na čl.10 st.1 Zakona o sudskim taxama da ih platim iz razloga '... da će poverilac (ja) JEDNOG dana naplatiti svoje potraživanje i stoga sud smatra da je taxativni obveznik ...' drugim rečima po saznanju direktivom je sudovima naloženo da naplaćuju sve živo iako je mimo zakona. E to je Srbija sa ovakvim ministrima.

Khm

pre 6 godina

Pa u mojoj firmi ih ima bar 20-orica, mogu imenom i prezimenom da ih imenujem.
"Vizuelni kpmtrolor objekata" radno mesto gde inzenjer obilazi objekte u firmi i proverava u kakvom su stanju, itd...

C i n i k

pre 6 godina

A sta se radi na drzavna jasla 8 sati? Trebalo bi i zvanicno da im skratite radno vreme, da i zvanicno bude 3 sata, od 8 do 11. Toliko max.rade efektivno, a i to je optimisticki. A drzavna jasla prepuna stranackih vojnika...

@Милан

pre 6 godina

A nigde reci o vracanju neustanu umanjeni penzija?Penzioneri su dali velik doprinos finasijskoj konsolidaciji drzave,a sad o tom pitanju nigde ni raci gospodina Ministra?Od svakog penzionera ja uzeto ,zavisno od visine penzije od 10 ,22 i 25% vise od tri gadine.Nas penzionere niko sad ne pita kako zivimo?

mamakoka

pre 6 godina

I neko se seti da pomene trudnice i porodilje.Sta ih ode na posao da ne bi radilo ihaha ,ali Srbiju će trudnice i porodilje da srede.Sram vas bilo.

cobo

pre 6 godina

To za sistem nije bitno,kosnica zivi od malih pcelica radilica,sistem funkcionise! Poreski sistem je prisilan ako ne platis ceka te kazna,zatvor,plenidba i te pare koje se uplate prvo idu za sistem vecinom preko 50% a narod u malo srecnijim drzavama dobije 50% svojih para nazad,bolje receno oni koji placaju porez placaju za druge koji su ugrozeni tako da jedni placaju a drugi to trose.To je sistem i ako mu neko stane na put sistem ga kazni,protiv sistema ne moze niko :(

mio

pre 6 godina

Dosta njih se u kometarima zali da rade a ne dobijaju platu, smatram sa punim pravom. Iskreno se nadam da ce je na kraju dobiti, sta se desava sa onima koji rade a nemaju maltene ni dan radnog staza? U Srbiji sam radio 8god. za razno razne od toga godinu i po za opstinu kao honorarac a dan radnog staza nemam u Srbiji??
Pre 9god. sam otisao iz zemlje, vec imam staz od 8god.
Prestacu da radim (sporazumno) za mesec dana,posle toga idem na zavod tj. trazim novi posao. Ukratko to su neke moje mogucnosti imati nadoknadu a ne raditi trenutno. Sta to znaci u Srbiji " ne raditi a primati platu" pojma nemam!? Jel moze bar neki primer, ko je razumeo ceo tekst ja sam se odavno predao.

polupripitomljeni texasanin

pre 6 godina

polupripitomljeni texasanin, 5. mart 2018 15:41)Samo nisi naveo koliko udatih zena kada dobije decu u Americi prestaje da radi i postaju stay at home mame... Kod nas toga nema. Da ukines to sto ti pricas ne bi bilo dece uopste pa izvolte.

Prijatelju nemoze svaka porodica da priušti stayhome moms. Da bi jedan roditelj ostao kući drugi mora da zaradjuje dovoljno za oboje. Znaci tata bi morao da bude ili neko fakultetski obrazovan sa jakom zaradom ili jak privatnik, ili da radi 2 ili više poslova. U suštini jako mali procenat je stayhome mama.

Lepo

pre 6 godina

(polupripitomljeni texasanin, 5. mart 2018 15:41)
Samo nisi naveo koliko udatih zena kada dobije decu u Americi prestaje da radi i postaju stay at home mame... Kod nas toga nema. Da ukines to sto ti pricas ne bi bilo dece uopste pa izvolte

Bgd

pre 6 godina

U jednom trenutku ćemo i mi radnici vama morati da naplatimo plate koje niste zaradili... nemojte posle ponovo da se pozivate na restitucije i ostale gluposti!!!

polupripitomljeni texasanin

pre 6 godina

Ovom izjavom rizikujem da zvucim naivno ali neka gospodin ministar kaze gde to ima da se dobija plata a da se ne radi??? Ako je imalo, gde i ko je dobijao takve beneficije??? On kao ministar treba to da zna!
(Brother, 05. mart 2018 14:54)
Pa evo recimo moja sestra se porodila pre 15 meseci. A pre poroda je 4 meseca čuvala trudnoću. Na kraju će imati plaćenu pauzu od 2 godine a možda uspe da još produži. Ja kad pričam amerikancima oni kažu da imamo jako dobar standard :) U USA će posao da te čeka 2 meseca, nekada možda I malo duže da se vratiš na posao. Naravno firma ti ne placa ništa tokom perioda odsustva nego trebaš da imaš “short term disability” osiguranje koje će da ti plati 60-70% plate ali ne dobijaš nikakve beneficije (odbici za penziju, 401k odnosno ostavljanje novca na berzu da uštediš za starost...). Kada prodju 2 meseca nazad na posao a bena u obdanište. Da me neko ne shvati pogrešno, mislim da je dobro da majka provede 6-12 meseci s novorođenčetom ali kod nas se to zloupotrebljava a siguran sam da ima I drugih slučajeva slicne prirode. Ne opravdavam ni ovaj sistem trulog korporativnog kapitalizma ovde samo sam naveo primer.

e pa sad

pre 6 godina

(polupripitomljeni texasanin, 5. mart 2018 17:16)
Broj zena domacica je sigurno 10 puta veci nego kod nas. Vrtici kostaju i po 1000 dolara po komadu pa je i logicno da im se ne isplati da rade. Baba servis tamo postoji samo medju manjinama i sirotinjom. Ja na njih i ne mislim. Mislim na srednju klasu

rak

pre 6 godina

Hajdemo redom Eps,Kolubara,Domovi zdravlja,razne agencije Siš,Pošta,Telekom...Poštovani dodajte ovom spisku još po želji i naravno dajte primer, naravno koji Vas ne ugrožava.

polupripitomljeni texasanin

pre 6 godina

Ovom izjavom rizikujem da zvucim naivno ali neka gospodin ministar kaze gde to ima da se dobija plata a da se ne radi??? Ako je imalo, gde i ko je dobijao takve beneficije??? On kao ministar treba to da zna!
(Brother, 05. mart 2018 14:54)
Pa evo recimo moja sestra se porodila pre 15 meseci. A pre poroda je 4 meseca čuvala trudnoću. Na kraju će imati plaćenu pauzu od 2 godine a možda uspe da još produži. Ja kad pričam amerikancima oni kažu da imamo jako dobar standard :) U USA će posao da te čeka 2 meseca, nekada možda I malo duže da se vratiš na posao. Naravno firma ti ne placa ništa tokom perioda odsustva nego trebaš da imaš “short term disability” osiguranje koje će da ti plati 60-70% plate ali ne dobijaš nikakve beneficije (odbici za penziju, 401k odnosno ostavljanje novca na berzu da uštediš za starost...). Kada prodju 2 meseca nazad na posao a bena u obdanište. Da me neko ne shvati pogrešno, mislim da je dobro da majka provede 6-12 meseci s novorođenčetom ali kod nas se to zloupotrebljava a siguran sam da ima I drugih slučajeva slicne prirode. Ne opravdavam ni ovaj sistem trulog korporativnog kapitalizma ovde samo sam naveo primer.

Lepo

pre 6 godina

(polupripitomljeni texasanin, 5. mart 2018 15:41)
Samo nisi naveo koliko udatih zena kada dobije decu u Americi prestaje da radi i postaju stay at home mame... Kod nas toga nema. Da ukines to sto ti pricas ne bi bilo dece uopste pa izvolte

@Милан

pre 6 godina

A nigde reci o vracanju neustanu umanjeni penzija?Penzioneri su dali velik doprinos finasijskoj konsolidaciji drzave,a sad o tom pitanju nigde ni raci gospodina Ministra?Od svakog penzionera ja uzeto ,zavisno od visine penzije od 10 ,22 i 25% vise od tri gadine.Nas penzionere niko sad ne pita kako zivimo?

миксајло

pre 6 godina

Sta to znaci u Srbiji " ne raditi a primati platu" pojma nemam!? Jel moze bar neki primer, ko je razumeo ceo tekst ja sam se odavno predao.
(mio)

Мислим да се мало правиш луд, ал ево ипак ћу ти рећи: човека запосле на неком радном месту и он се води у свим књигама да ради то и то у тој и тој (државној) фирми и уредно му леже плата сваког месеца на његов текући рачун и фирма уредно плаћа порезе и доприносе, А ТАЈ ТИП СЕ НИКАД НЕ ПОЈАВЉУЈЕ НА СВОМ РАДНОМ МЕСТУ. И ко је таквог типа запослио? Његови ортаци/пајтоси/дужници/кумови/земљаци из партије на власти. И ко му омогућава да не долази на посао, а прима плату? Па исти ти пајтоси. Ови са Косова су масовно у оваквој комбинацији, ако ико то покуша да укине па убиће га ови к'о зеца и биће срећан ако после бар и неку малу уличицу назову по њему. Мене чуди да нас све ђутуре већ неко није темељно избомбардовао, преорао земљу и засадио нешто паметно јер од нас на овој земљи нема никакве вајде. Ваљда Бог чека да се довољно накотимо па да пусти неку силу на нас.

cobo

pre 6 godina

To za sistem nije bitno,kosnica zivi od malih pcelica radilica,sistem funkcionise! Poreski sistem je prisilan ako ne platis ceka te kazna,zatvor,plenidba i te pare koje se uplate prvo idu za sistem vecinom preko 50% a narod u malo srecnijim drzavama dobije 50% svojih para nazad,bolje receno oni koji placaju porez placaju za druge koji su ugrozeni tako da jedni placaju a drugi to trose.To je sistem i ako mu neko stane na put sistem ga kazni,protiv sistema ne moze niko :(

мерак

pre 6 godina

Па онда морате сменити око 3/4 људи у државним службама! Хоћете ли? Нећете... Ништа онда опет лажикате мало.

nik

pre 6 godina

Kako nema???? Pa u drzavnim ustanovama je svaki drugi takav! Radio sam u par njih pa znam! Ova zemlja se raspada,nista u njoj ne funkcionise i niko od nadleznih ne radi svoj posao! Sve je ovo jedna velika sarena laza!

Brother

pre 6 godina

Ovom izjavom rizikujem da zvucim naivno ali neka gospodin ministar kaze gde to ima da se dobija plata a da se ne radi??? Ako je imalo, gde i ko je dobijao takve beneficije??? On kao ministar treba to da zna!

d

pre 6 godina

Hahaha...i tako odem ja ujutro u 8:30 u jednu veoma veliku i bitnu drzavnu instituciju da predam za neka dokumenta. Unutra pusto, kaze portir "pa oni imaju neko cudno radno vreme od 9, 9:30, 10...
Kaze dodji posle 10, al ne kasnije od 13 jer tad ti moze pobeci.
Ne znam koga ovaj laze, svako ko je bilo sta imao sa drzavnim sluzbama zna kako je

mio

pre 6 godina

Dosta njih se u kometarima zali da rade a ne dobijaju platu, smatram sa punim pravom. Iskreno se nadam da ce je na kraju dobiti, sta se desava sa onima koji rade a nemaju maltene ni dan radnog staza? U Srbiji sam radio 8god. za razno razne od toga godinu i po za opstinu kao honorarac a dan radnog staza nemam u Srbiji??
Pre 9god. sam otisao iz zemlje, vec imam staz od 8god.
Prestacu da radim (sporazumno) za mesec dana,posle toga idem na zavod tj. trazim novi posao. Ukratko to su neke moje mogucnosti imati nadoknadu a ne raditi trenutno. Sta to znaci u Srbiji " ne raditi a primati platu" pojma nemam!? Jel moze bar neki primer, ko je razumeo ceo tekst ja sam se odavno predao.

polupripitomljeni texasanin

pre 6 godina

polupripitomljeni texasanin, 5. mart 2018 15:41)Samo nisi naveo koliko udatih zena kada dobije decu u Americi prestaje da radi i postaju stay at home mame... Kod nas toga nema. Da ukines to sto ti pricas ne bi bilo dece uopste pa izvolte.

Prijatelju nemoze svaka porodica da priušti stayhome moms. Da bi jedan roditelj ostao kući drugi mora da zaradjuje dovoljno za oboje. Znaci tata bi morao da bude ili neko fakultetski obrazovan sa jakom zaradom ili jak privatnik, ili da radi 2 ili više poslova. U suštini jako mali procenat je stayhome mama.

Boban

pre 6 godina

A sta ti radis;objasni ukratko.U tvoj posao spada politika ili struka.Kolika je tebi plata?Gde si bio od 1993-2003.Cime smo zasluzili tvoj aranzman?

e pa sad

pre 6 godina

(polupripitomljeni texasanin, 5. mart 2018 17:16)
Broj zena domacica je sigurno 10 puta veci nego kod nas. Vrtici kostaju i po 1000 dolara po komadu pa je i logicno da im se ne isplati da rade. Baba servis tamo postoji samo medju manjinama i sirotinjom. Ja na njih i ne mislim. Mislim na srednju klasu

miroslav sarcanski

pre 6 godina

O tome da li neko prima platu a ne radi, ne pita se ovaj ministar, nego vodje stranaka na vlasti, a oni uvek nadju neko mesto za zasluzne partijske kadrove. Osnova programa sa MMF se zasnivala na reformi javnog sektora, sto je podrazumevalo isplatu otpremnina za mladje radnike u javnom sektoru, koji bi na duzi rok rasteretili budzet i aktiviranjem u privatnom sektoru isti dodatno punili. Na tom planu nije uradjeno prakticno nista, pa su cak ostvarene i "ustede" za te namene. Suficit je ostvaren tako sto su strani investitori, uz obilne subvencije, zaposlili nekvalifikovanu radnu snagu pa su povecanui prihodi po osnovu poreza i doprinosa , poreznici su prestali da vracaju PDV, a prolongirana je isplata subvencija i socijalnih davanja, pri cemu je najtragicnija "usteda" na naknadama za nezapolsene, posto je veliki broj mladih i obrazovanih otisao u inostranstvo. "Ustedelo" se ta takodje i na javnim investicijama koje su najmanje od zemalja u okruzenju, a opravdanje je sto i ne znamo kolika je vrednost drzavne imovine. Drzava nije otpisala. niti rezervisala potrazivanja od najvecih duznika,koja su oko 3 milijarde evra (pogledati spiskove) pa se i tu prilicno "ustedelo". Kada se sve sabere, prilicno se "ustedelo", samo je problem sto ce te ustede kad-tad doci na naplatu. I to verovatno onim pripadnicima mlade generacije, koji ne nadju aranzman ua inostranstvu. Kako bi bilo da se, za promenu, suocima sa stvarnoscu koja je daleko od ruzicaste?

C i n i k

pre 6 godina

A sta se radi na drzavna jasla 8 sati? Trebalo bi i zvanicno da im skratite radno vreme, da i zvanicno bude 3 sata, od 8 do 11. Toliko max.rade efektivno, a i to je optimisticki. A drzavna jasla prepuna stranackih vojnika...

Voja

pre 6 godina

Gospodine ministre, slažem se sa porukom iz naslova članka.
Pitanje za vas i Vladu Srbije :
KAD ĆE POČETI DA VAŽI PRAVILO U SRBIJI, DA POSLODAVAC MORA DA ISPLATI PLATU ZAPOSLENOM???
U kakvoj državi živimo, kad neki poslodavci kasne sa isplatama i po 11 meseci, ne plaćaju doprinose godinama, A INSPEKCIJA ĆUTI???

Naismith

pre 6 godina

"Nema više da neko radi, a da ne dobija platu" kad ovo postignete onda se možete pohvaliti pred narodom ministre. Od mlaćenja statistikom narod nema koristi.

Vlada

pre 6 godina

Nema nema,zato ja cekam jedan papir iz opstine godinu i po dana,i majka čeka rešenje za penziju godinu dana,zato sto u našoj Srbiji svi rade svoj posao.Prezadovoljan sam

XXL

pre 6 godina

Radio sam i NISAM dobijao plate. Zatim sam tužio firmu za neisplaćene zarade i za to priložio tužbu sudu i dokaze o materijalnom stanju kako bi bio oslobođen od plaćanja sudskih taxi. Ali NE sud me tereti za 87.000 dinara bez obzira na čl.10 st.1 Zakona o sudskim taxama da ih platim iz razloga '... da će poverilac (ja) JEDNOG dana naplatiti svoje potraživanje i stoga sud smatra da je taxativni obveznik ...' drugim rečima po saznanju direktivom je sudovima naloženo da naplaćuju sve živo iako je mimo zakona. E to je Srbija sa ovakvim ministrima.

Svasta

pre 6 godina

Osim... bar 10000 ljudi koji rade u fiktivnim srpskim institucijama na Kosovu (ne mislim na obicne radnike, vec rukovodioce svega i svacega) koji pripadaju pogodite kojo stranci... kad bi samo ispitali koliko direktora, zamenika i pomocnika ima, a da skoro 20 godina nisu videli Kosovo sa platama vecim od 100000 dinara, vecina u Srbiji bi pocela da pljuje krv od muke!

mamakoka

pre 6 godina

I neko se seti da pomene trudnice i porodilje.Sta ih ode na posao da ne bi radilo ihaha ,ali Srbiju će trudnice i porodilje da srede.Sram vas bilo.

jjss

pre 6 godina

Ajoj, da nije smesno bilo bi zalosno! Pa polovina zaposlenih u drzavnoj sluzbi tako radi! Krenite samo od raznoraznih kabineta i agencija, pa koliko je tu savetnika pa menadzera, zanimanja kolko volis! A svi izgibose od posla...........

Чава

pre 6 godina

А ти што добијају плату а не раде су људи који су добили посао преко њихове партије

Bgd

pre 6 godina

U jednom trenutku ćemo i mi radnici vama morati da naplatimo plate koje niste zaradili... nemojte posle ponovo da se pozivate na restitucije i ostale gluposti!!!

rak

pre 6 godina

Hajdemo redom Eps,Kolubara,Domovi zdravlja,razne agencije Siš,Pošta,Telekom...Poštovani dodajte ovom spisku još po želji i naravno dajte primer, naravno koji Vas ne ugrožava.

Khm

pre 6 godina

Pa u mojoj firmi ih ima bar 20-orica, mogu imenom i prezimenom da ih imenujem.
"Vizuelni kpmtrolor objekata" radno mesto gde inzenjer obilazi objekte u firmi i proverava u kakvom su stanju, itd...