Svi hoće u državne firme: Da zbrišu s posla kada žele

Studenti u Srbiji posle školovanja sebe vide u državnim ustanovama, javnim preduzećima, pa i u ministarstvima, za koje veruju da nose određenu sigurnost.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.02.2018.

16:30

Svi hoće u državne firme: Da zbrišu s posla kada žele
Foto: Thinkstock

Nasuprot tome, broj takvih radnih mesta u državnoj službi se smanjuje, ili bi bar tako trebalo da bude.

U glavama srpskih studenata državni posao donosi niz prednosti: Čak 60 odsto studenata svoju karijeru zamišlja u javnom preduzeću.

"Kada je u pitanju privatan sektor uglavnom ljudi imaju sumnje po pitanju prijavljivanja", kaže Jelena Tanasković, iz Poslonauta Infostud.

"To što mnogi uhlebljenje vide u ustanovama ovog tipa, možemo da povežemo sa prošlim vremenom, gde je većina preduzeća na neki način bila povezana sa državom", dodaje ona.

Danas, 73 odsto mladih smatra da država treba da podstiče izvoz domaćih strateških proizvoda, 66 odsto tvrde da ne treba uvoziti ono što može da se proizvede u Srbiji, a 63 odsto poljoprivredu vidi kao šansu za ubrzani razvoj.

Kao što vidimo, dobra vizija postoji, ali ne i spremnost mladih da sami uplove u sopstvene poslove.

"Ja se slažem da tu Vlada Srbije ima ogromnu oidgovornst da napravi ambijent u kojem je moguće da osnujete posao a da vam se odmah ne naplati ovaj doprinos onaj doprinos, inspekcije... ", kaže premijerka Ana Brnabić.

Postavlja se pitanje zbog čega onda obrazujemo hiljade učitelja, nastavnika, pravnika pa i lekara, kojima je državna služba neminovnost, a koji završe na birou, ili u belom svetu.

"Ja se nadam da će tu dualno obrazovanje to promeniti. I onda ćete ulagati više u obrazovne profile koji će trebati privredi. Taj proces će potrajati", dodaje ona.

Zato, pre šaltera za upis na fakultet, posetite onaj u Nacionalnoj službi za zapošljavanje pa sa posla, kao svoj gazda, zbrišite kada sami to sebi odredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: