Na poreze i 400.000 RSD, osloboditi u prvoj godini

Ministar finansija Dušan Vujović podržao je predlog NALED-a da početnici u poslovanju najmanje godinu dana budu oslobođeni plaćanja poreskih obaveza.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.10.2017.

15:30

Na poreze i 400.000 RSD, osloboditi u prvoj godini
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vujović je, kako se navodi, na sednici Stručne grupe Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije rekao da je potrebno što pre formirati radnu grupu za pripremu regulative kako bi se ta mera primenila u 2018. godini, saopšteno je iz NALED-a.

"Veoma je važno da povećamo šanse da se više mladih ohrabri i odluči da pokrene biznis", rekao je Vujović na skupu na kojem je resornim institucijama predstavljena NALED-ova Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju.

Dodao je da poresko oslobođenje ne bi predstavljalo veliki trošak za budžet, a poslalo bi snažnu podršku početnicima u poslovanju i otvorilo vrata za rad u legalnim tokovima.

Ministar je rekao da je posebno važno da meru prate i propisi koji će neutralisati mogućnost da početnike u poslovanju posle poreskog oslobođenja dočeka povećanje nameta na lokalu.

Predsedavajući NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić rekao je, kako se navodi, da je uvođenje podsticaja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Olakšavanje poslovanja u digitalnom svetu dodatno bi, prema njegovim rečima, podstaklo preduzetništvo, otvorilo nove izvore finansiranja i omogućilo Srbiji da preskoči nekoliko koraka u razvoju.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je da je nova mera dobrodošla kako bi Srbija pokušala da menja model privrednog razvoja i radi u korist preduzetništva.

"Predlog za poresko oslobađanje je transparentniji i pravičniji u odnosu na mnoge vrste podsticaja koji sada postoje", izjavio je Altiparmakov.

Učesnici skupa su se saglasili da je podrška razvoju preduzetništva urgentna jer je, prema podacima Agencije za privredne registre, u poslednjih deset godina za gotovo trećinu opao prosečan broj novoosnovanih preduzetničkih radnji - sa 45.500 na 33.000 godišnje.

Predlog podrazumeva uvođenje poreskog oslobođenja za mlade koji su u poslednjih šest meseci završili fakultet ili srednju školu i sve koji su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ).

Analiza procenjuje da bi podsticaj u prvoj godini koristilo najmanje 8.000 osoba, potencijalni troškovi ne bi bili veći od 1,9 milijardi dinara, što je osam puta manje nego što država usmerava za podsticaje.

Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara.

Preduzetniku, kako se navodi, sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje godišnje iznosi od 145.000 do skoro 400.000 dinara dok je za društvo sa ograničenom odgovornošću oko 180.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: