LIBEK: Ne povećavati plate, penzije a ni minimalac

Umesto najavljenog povećanja zarada i penzija trebalo bi dalje popravljati privredni ambijent u zemlji, ocenjuje Libertijanski klub (LIBEK).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

14:37

LIBEK: Ne povećavati plate, penzije a ni minimalac
Foto:Thinkstock

U LIBEK-u smatraju da rast zarada neće imati željeni uticaj na povećanje BDP-a.

Ukazuju da je stanje javnih finansija mnogo bolje nego što je bilo prethodnih nekoliko godina, ali je javni dug je i dalje visok, a zarade zaposlenih u javnom sektoru, iako smanjene i zamrznute u odnosu na prethodni period, i dalje su skoro upola više od zakonskog iznosa od sedam odsto.

"Dok se javni dug i masa zarada ne usklade sa propisanim zakonskim okvirom, koji garantuju održivost javnih finansija, zarade ne treba povećavati. To isto važi i za penzije, koje su i dalje iznad zakonski predviđenih 11 odsto BDP-a", poručuju iz LIBEK-a.

Minimalna cena rada u Srbiji je, podsećaju, nedavno povećana na 130 dinara neto po radnom času i u proseku iznosi 22.880 dinara mesečno, što je, kažu, visoko u odnosu na prosečnu zaradu, skoro 50 odsto.

"S obzirom da minimalna zarada ima negativne efekte na tržište rada, tako što povećava nezaposlenost, preporuka Svetske banke je da minimalna zarada bude u okviru 30 do 40 odsto prosečne zarade", kažu u LIBEK-u.

Prema njihovoj oceni, povećanje minimalca za najavljenih osam do devet odsto podrazumeva i povećanje iznosa isplaćenih poreza i doprinosa za oko 5,5 milijardi dinara na godišnjem nivou, jer bi se, navode, bruto iznos dve minimalne zarade povećao sa trenutnih 36.500 na 40.000 dinara mesečno.

Rast će se, ocenjuje LIBEK u saopštenju, u znatnoj meri preliti na potrošnju iz uvoza, a može da ugrozi stanje u javnim finansijama.

Povećanje minimalne zarade još više će opteretiti poslovanje malih i srednjih preduzeća, uvereni su u LIBEK-u i dodaju da bi povećanje minimalne zarade moglo negativno da utiče na tržište rada, jer bi se podstakao rad na crno.

BDP, kažu, ni ne treba podizati po svaku cenu, jer to može umanjiti blagostanje stanovnika, umesto da ga poveća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: