"Lola je potreban Srbiji, jednom kad se izgubi..."

Samo dobra industrija donosi siguran i predvidljiv napredak jednoj zemlji, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

11:17

Foto:Thinkstock

Šarčević je sa rukovodstvom istraživačko-razvojnog Lola instituta u Beogradu razgovarao o potencijalima za tržišno poslovanje i doprinos tehnološkom razvoju Srbije.

Nakon obilaska Insitituta i prezentacije potencijala i pravaca razvoja te istanove, Šarčević je rekao da “Lola” ima potencijale da bude konkurentna na tržištu.

"Nastojimo da sa privredom ostvarimo intenzivnu saradnju u svrhe tehnološkog razvoja. Lola ima potencijale da kao privredni insititut bude konkuretan na tržištu", rekao je Šarčević, a prenosi u saopštenju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnolosksog razvoja..

Predsednik Skupštine instituta Mirko Komatina je naglasio da je Lola potreban nauci, privredi i Srbiji, kako zbog modernizacije kapitalnih mašina za potrebe EPS-a i odbrambene industrije, koju može obavljati jedino ovaj institut, tako i zbog činjenice da je reč o jedinom insitutu u Srbiji koji izvodi dinamička ispitivanja hidro i termo agregata i koji kroz saradnju sa Mašinskim fakultetom može projektovati, proizvesti i pustiti u rad postrojenje male hidroelektrane, po sistemu ključ u ruke.

"Zajedno možemo učiniti da institut bude centar za razvoj novih proizvodnih tehnologija i oblasti obnovljivih izvora energije", rekao je Komatina.

Držvani sekratar Vladimir Popović rekao je da su u toku završne procedure za novi projektni ciklus i da je namera Ministarstva da zadrži u sistemu sve važne istraživače.

"Svesni smo da ako jedan institut prestane da postoji teško da ćemo drugi napraviti", rekao je Popović.

Kako je saopšteno, sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za tehnološki razvoj Saša Stojanović, članovi Skupštine i Naučnog veća Lola instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: